Να διορθωθούν λάθη στο χαράτσι ζητεί η Συνήγορος του Πολίτη

Ζητά να εξεταστούν στο σύνολό τους οι προσφυγές των πολιτών

Να διορθωθούν λάθη στο χαράτσι ζητεί η Συνήγορος του Πολίτη
Με νέα επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού ζητά την επίλυση των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν και σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Η Ανεξάρτητη Αρχή θεωρεί ότι η φορολόγηση των ακινήτων πρέπει να γίνει με βάση την πραγματική ακίνητη περιουσία και τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, ώστε η κατανομή των δημοσίων βαρών να επιτευχθεί με όρους νομιμότητας και δικαιοσύνης.

Σε συνέχεια της επιστολής της προς τον υπουργό Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2012, η Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται για το θέμα αυτό και τονίζει την ανάγκη να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα που ανέκυψαν με το ΕΕΤΗΔΕ ενόψει και του νέου φόρου ακινήτων, που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών.


Ειδικότερα, η Αρχή προτείνει:

α. Να διορθωθούν τα λάθη υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες προέβησαν εμπρόθεσμα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δεν διορθώθηκε το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί εσφαλμένα και αυτό του 2012. Κυρίως πρέπει να επισημανθούν περιπτώσεις πολιτών που δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ κατά το 2011, ωστόσο, για πρώτη φορά υπολογίστηκε εσφαλμένα το ΕΕΤΗΔΕ κατά το 2012.

β. Να διεκπεραιωθούν στο σύνολό τους οι αιτήσεις των πολιτών, που έχουν ήδη συσσωρευτεί στις ΔΟΥ, κυρίως αυτών που δικαιούνται εκ του νόμου υπολογισμό του Τέλους με μειωμένο συντελεστή και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι), αλλά και αυτών που αιτήθηκαν μείωση ή απαλλαγή από το ΕΕΤΗΔΕ, διότι διαβιούν υπό μειονεκτικές συνθήκες.

γ. Να υπάρξει μέριμνα για τους ενοικιαστές ακινήτων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις πληρώνουν μέρος του φόρου που βαρύνει τον κύριο του ακινήτου χωρίς να μπορούν να το συμψηφίσουν με μισθώματα.

​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top