Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 5.000 οι νεκροί – Φωνές από τα συντρίμμια

Έχουν κατεδαφιστεί 11.302 κτίρια - Συγκλονιστικά τα στοιχεία

Εικόνες από drone που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής από τον σεισμό στην Τουρκία - Reuters

Τραγικός είναι ο έως τώρα απολογισμός από τους δύο φονικούς σεισμούς που σημειώθηκαν στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 5.000 τους νεκρούς.

Ειδικότερα, στη νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους. Οι πιο μακάβριες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί οι νεκροί να αγγίξουν ακόμα και τους 30.000.

Ο αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 4.300 και συνεχώς μεγαλώνει - AP

Ο αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 4.300 και συνεχώς μεγαλώνει - AP

Τουρκία: Ο ισχυρότερος σεισμός παγκοσμίως

Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Καχαμάνμαρας ήταν ο ισχυρότερος παγκοσμίως από τον Αύγουστο του 2021.

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Πάνω από 3.600 οι νεκροί - Ολονύχτιες οι έρευνες

 

 

Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών και Έκτακτων Συμβάντων (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε ότι ήταν ο πιο φονικός σεισμός από το 1999, όταν ο σεισμός που είχε σημειωθεί κοντά στην Κωνσταντινούπολη είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους. 

Χιλιάδες είναι οι άστεγοι, αλλά και τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει μετά από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία - AP

Χιλιάδες είναι οι άστεγοι, αλλά και τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει μετά από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία - AP

«Πώς έζησα τα 7,8 Ρίχτερ»: Η συγκλονιστική περιγραφή Έλληνα στο Ισκεντερούν

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία επηρεάστηκαν 10 νόμοι στην Τουρκία με συνολικό πληθυσμό 13,5 εκατομμυρίων. Περισσότερα από 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 20.426.  Τουλάχιστον 6.400 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια.

Ο συνολικός αριθμός των κτιρίων για τα οποία έχει γίνει καταγγελία ότι κατεδαφίστηκαν - χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί - είναι 11.302 κτίρια. 

Στην Τουρκία κηρύχθηκε επταήμερο εθνικό πένθος.

Οι μετασεισμοί στην περιοχή είναι συνεχείς. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 145 δονήσεις, από τις οποίες οι τρεις ήταν πάνω από τα 6 Ρίχτερ.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι δυσκολεύουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για την αναζήτηση επιζώντων τη νύχτα στην Τουρκία. Πολλοί από εκείνουν που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια και εκλιπαρούν για βοήθεια.

Ένας άνδρας στο Χατάι, μια επαρχία στα νότια της Τουρκίας περιέγραψε, κλαίγοντας, στο Reuters την αγωνιώδη αναμονή για τους διασώστες.

«Κάνουν θορύβους, αλλά κανείς δεν έρχεται. Είμαστε συντετριμμένοι. Θεέ μου... Φωνάζουν. Λένε, "Σώστε μας", αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε... Δεν υπάρχει κανείς από το πρωί», δήλωσε. 

Ο σεισμός στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας ήταν ο πιο φονικός από το 1999 - AP

Ο σεισμός στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας ήταν ο πιο φονικός από το 1999 - AP

Σεισμός Τουρκία: Η στιγμή που εξαώροφο κτίριο καταρρέει μπροστά στην κάμερα

Οι διασώστες σκάβουν ακόμα και με γυμνά χέρια στα χαλάσματα, για να βρουν επιζώντες.

Σεισμός: Τραγική η κατάσταση στη Συρία

Στην Τουρκία ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί, όμως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στη Συρία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 4,1 εκατ. άνθρωποι βρίσκονταν ήδη, εξαιτίας του πολέμου σε άθλια κατάσταση, άστεγοι, εκτεθειμένοι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, λόγω του χειμώνα, με μια επιδημία χολέρας που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Και τώρα ήρθε και ο σεισμός για να κάνει ακόμα χειρότερη την πραγματικότητα των πολιτών. 

 

 

Τούρκοι σεισμολόγοι κάνουν έκκληση στους αρμόδιους φορείς να πραγματοποιήσουν ενδελεχείς ελέγχους στα φράγματα της περιοχής για να εντοπιστούν τυχόν ρωγμές και να αποφευχθούν τυχόν πλημμύρες. 

Χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς το κρύο είναι τσουχτερό - AP

Χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς το κρύο είναι τσουχτερό - AP

Σεισμός Τουρκία: Η στιγμή που σώζουν βρέφος 8 μηνών - Σπαρακτικές εικόνες

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι το υπό ανέγερση πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, πολύ κοντά στην πληγείσα από τον σεισμό περιοχή, δεν υπέστη καμία ζημιά. 

 

 

Παρ’ όλ’ αυτά, λόγω του σεισμού, διεκόπη η λειτουργία του κόμβου εξαγωγών πετρελαίου στην πόλη Κεϊχάν και η ροή αργού πετρελαίου από το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία. 

Σεισμός Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν 

Τουρκία: Νέος σεισμός 5,6 Ρίχτερ

Τα ξημερώματα της Τρίτη καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών στην κεντρική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

 

 

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Ερντογάν: Ιστορική καταστροφή, βοήθεια από 45 χώρες

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «ιστορική καταστροφή» και διαβεβαίωσε πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν. «Οι πάντες βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους», όπως είπε. 

Τουρκική πρεσβεία: Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση

Επίσης 45 χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που έστειλε διασώστες, αλλά και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top