Τουρκία: Χιλιάδες στους δρόμους για την καταδίκη του Ιμάμογλου

Διαδηλώνουν μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης

Ξεσηκώθηκαν για την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Χιλιάδες Τούρκοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και την απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας που του επιβλήθηκε έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Τουρκία: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε χθες τον Ιμάμογλου, προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης, σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών, μια απόφαση που πρέπει να επικυρωθεί από εφετείο.

Η καταδίκη του προκάλεσε επικρίσεις σε μεγάλη κλίμακα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με τους επικριτές να δηλώνουν ότι συνιστά καταπάτηση της δημοκρατίας.

Τουρκία: Χιλιάδες στους δρόμους για την καταδίκη του Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου απευθύνεται στους υποστηρικτές του που έχουν ξεσηκωθεί στην Κωνσταντινούπολη / AP Images (Khalil Hamra)

Υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής, το πλήθος κρατούσε τουρκικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, στην πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Ένα μεγάλο πανό με την εικόνα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ κρεμάστηκε στο κτίριο.

 

 

«Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη... Θα έρθει η μέρα που το AKP θα κληθεί να λογοδοτήσει», φώναζε το πλήθος κατά την έναρξη της συγκέντρωσης, αναφερόμενο στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ.

«Η κυβέρνηση φοβάται και γι' αυτό βγήκε μια τέτοια ετυμηγορία. Κανείς δε μπορεί να σταματήσει αυτό το έθνος», είπε η Φιλίζ Κουμπασάρ, 56 ετών, η οποία ταξίδεψε από την πόλη Ντούζτζε, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά, για να συμμετάσχει στη διαδήλωση.

Τουρκία: Χιλιάδες στους δρόμους για την καταδίκη του Ιμάμογλου

 Το πλήθος κρατά τουρκικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης / AP Images (Khalil Hamra)

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Επιστολή Μπορέλ σε Δένδια – Το καταδικάζει

Ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε για προσβολή δημοσίων αξιωματούχων σε ομιλία που είχε κάνει μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης το 2019. Τότε είχε χαρακτηρίσει «ηλίθιους» εκείνους που ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει ο ίδιος.

Επικριτές ισχυρίζονται ότι τα τουρκικά δικαστήρια υπακούουν στη θέληση του Ερντογάν. Η κυβέρνηση λέει ότι το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο.

Ο δήμαρχος της τουρκικής μητρόπολης δήλωσε ότι η καταδίκη του είναι μια τιμωρία για την επιτυχία του. «Ορισμένες φορές στη χώρα μας, καμία επιτυχία δε μένει ατιμώρητη», είπε. «Θεωρώ αυτή την ανούσια και παράνομη τιμωρία να μου επιβάλλεται ως ανταμοιβή για την επιτυχία μου».

Ανακοίνωση του State Department για την καταδίκη του Εκρεμ Ιμάμογλου

Το State Department εξέδωσε δεύτερη, πιο εκτενή ανακοίνωση για την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και αντιπάλου του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών και απαγορεύοντάς του από πολιτική δραστηριότητα.

Η πεποίθησή του δε συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου.

Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τη συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω της παρατεταμένης προφυλάκισης, των υπερβολικά ευρέων ισχυρισμών για υποστήριξη της τρομοκρατίας και των υποθέσεων εγκληματικής προσβολής.

Ο λαός της Τουρκίας αξίζει την ικανότητα να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του χωρίς φόβο τιμωρίας. Το δικαίωμα άσκησης των ελευθεριών της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας, στις υποχρεώσεις της στο διεθνές δίκαιο και στις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις βάσει ποινικών νόμων περί "προσβολής" και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top