Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Επιστολή Μπορέλ σε Δένδια – Το καταδικάζει

«Η θέση της ΕΕ είναι απολύτως σαφής»

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Επιστολή Μπορέλ σε Δένδια – Το καταδικάζει

Επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών απέστειλε την Τρίτη, 13.12.2022, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, στην οποία καταδικάζει ρητά, εκ νέου,  το  παράνομο «Τούρκο-Λιβυκό Μνημόνιο», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Συγκεκριμένα, ο ΥΕ/ΕΕ στην επιστολή του αναφέρει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως σαφής. 

Η Αίγυπτος αμφισβητεί το τουρκολυβικό μνημόνιο με προεδρικό διάταγμα 

Σημειώνεται ότι στην επιστολή γίνεται αναφορά στη δήλωση του Εκπροσώπου της ΕΕ, όπου επιβεβαιώνεται εκ νέου η θέση της ΕΕ, όπως είχε ήδη διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως επισημαίνει  ο ΥΕ/ΕΕ, θέλοντας να τονίσει την άμεση αντίδραση της ΕΕ,  η δήλωση του Εκπροσώπου, έγινε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής του εν λόγω «εγγράφου». 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Borrell, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εν λόγω θέση όποτε χρειαστεί και ολοκληρώνει την επιστολή του προς τον κ. Υπουργό, διαβεβαιώνοντας για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα Κράτη Μέλη της και για τη συνεχή υποστήριξή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό. Η θέση της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2019, συμπεριλήφθηκε  στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής. 

Δένδιας: Απαράδεκτες οι τουρκικές απειλές για πυραυλική επίθεση 

Τα συμπεράσματα αναφέρουν: «… Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας». 

Νέες απειλές Ερντογάν: «Οι πύραυλοι Tayfun θα χτυπήσουν την Αθήνα» 

Η επιστολή του κ. Josep Borrell, ήταν η απάντηση σε επιστολή που του είχε αποστείλει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη (17.11.2022) 

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top