Η Αίγυπτος αμφισβητεί το τουρκολυβικό μνημόνιο με προεδρικό διάταγμα

Ο πρόεδρος Σίσι οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη

Η Αίγυπτος αγνόησε το τουρκολιβυκό μνημόνιο / Βίντεο ΣΚΑΪ

Προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της Αιγύπτου προς την πλευρά της Λιβύης εξέδωσε ο πρόεδρος Σίσι, σύμφωνα με αιγυπτιακά δημοσιεύματα. 

Έρευνες υδρογονανθράκων: Διάβημα από τη Λιβύη και σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ 

Προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της Αιγύπτου προς την πλευρά της Λιβύης εξέδωσε ο πρόεδρος Σίσι / Φωτογραφία AP

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, «σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουμε από τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αυτή η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ και, μάλιστα, κινείται και σταματάει νότια ακόμα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.

φόσον δούμε και τους χάρτες που θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αιγύπτου και επιβεβαιωθούν αυτές οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε θα είναι η δεύτερη έμπρακτη αμφισβήτηση από πλευράς της Αιγύπτου στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ».

Δένδιας από το Κάιρο: Εμείς δεν καταπατάμε την κυριαρχία άλλων κρατών  

«Μάλιστα, γίνεται με έναν τρόπο αυτή η οριοθέτηση από την πρώτη εικόνα που έχουμε, που ουσιαστικά αφήνει προς βορρά ένα σημείο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προς διαπραγμάτευση. Και αυτό ουσιαστικά είναι μια πίεση στη λιβυκή πλευρά για διαπραγμάτευση και με την Αθήνα και με την Αίγυπτο με βάση, όμως, την αμφισβήτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτό έρχεται μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που καυχήθηκε ότι η Λιβύη αντιστέκεται στις πιέσεις της Ελλάδας και στις ελληνικές έρευνες και επίσης είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας».

Νίκος Δένδιας από Μπαχρέιν: «Η Λιβύη λειτουργεί ως ταραξίας με δύο τρόπους»

Όπως αναφέρει και η Καθημερινή, «το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Άγκυρας όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης»

«Η στάση της Αιγύπτου ξεκάθαρα υποδηλώνει ότι για το Κάιρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου και πως πιθανές οριοθετήσεις θα πρέπει να γίνουν με εντελώς διαφορετική λογική από εκείνη που επιχειρεί να επιβάλει μονομερώς η Αγκυρα» αναφέρει, επίσης η Καθημερινή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top