Στρεπτόκοκκος Α: Θάνατοι παιδιών σε Γαλλία και Ιρλανδία, μετά τη Βρετανία

Ποια είναι τα συμπτώματα - Ελλείψεις αντιβιοτικών στη Βρετανία

Τι να προσέχουν οι γονείς για τον στρεπτόκοκκο Α - Όλα όσα είπε ο κ. Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη

Σε εφιάλτη εξελίσσονται τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά, με τους θανάτους στην Ευρώπη να «σκαρφαλώνουν». Στη Βρετανία ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο έφθασαν τα 16. Δύο θανάτους παιδιών ανακοίνωσε η Γαλλία, ενώ ένα παιδί νικήθηκε από τη λοίμωξη στην Ιρλανδία.

«Σαρώνει» ο στρεπτόκοκκος A' τη Μ. Βρετανία - 15 παιδιά νεκρά από τη νόσο

Σύμφωνα με Στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), οι 13 θάνατοι παιδιών καταγράφηκαν στην Αγγλία, ένας στην Ουαλία και ένας στη Βόρεια Ιρλανδία. 

Την ίδια ώρα, τα εβδομαδιαία κρούσματα οστρακιάς, λοιμώδους νόσου που προκαλείται από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α, αυξήθηκαν σε 1.062, από 851 την προηγούμενη εβδομάδα.

 Στο «κόκκινο» η ανησυχία μετά τους τελευταίους θανάτους παιδιών στην Ευρώπη

 Στο «κόκκινο» η ανησυχία μετά τους τελευταίους θανάτους παιδιών στην Ευρώπη /  Unsplash

Η ανησυχία στη Βρετανία έχει χτυπήσει «κόκκινο» και υπάρχουν αναφορές για έλλειψη αντιβιοτικών σε πολλά φαρμακεία, καθώς οι γονείς προσπαθούν να προμηθευθούν φάρμακα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη νόσο.

Στρεπτόκοκκος Α: Mπορούν να νοσήσουν οι ενήλικες; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μάλιστα οι Αρχές προειδοποίησαν την Τετάρτη τους γονείς να μη χορηγούν στα παιδιά τους μη συνταγογραφημένα ή ... ληγμένα αντιβιοτικά.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι τα lockdown για τον Covid και οι δύο χειμώνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ευθύνονται για την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών και την έξαρση του στρεπτόκοκκου Α.

«Πεθαίνω»: 5χρονη είχε στρεπτόκοκκο κι οι γιατροί δεν το κατάλαβαν

Συναγερμός στη Γαλλία: Δύο θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο 

Συναγερμός έχει σημάνει, όμως, και στη Γαλλία με τις υγειονομικές αρχές να δίνουν στοιχεία στη δημοσιότητα που δείχνουν αύξηση της βακτηριακής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α.

Οι μολύνσεις τις τελευταίες 15 ημέρες σε διάφορες περιοχές οδήγησαν στη νοσηλεία τουλάχιστον οκτώ παιδιών, από τα οποία τα δύο, δυστυχώς, κατέληξαν. Αναφέρθηκαν, επίσης, τρία κρούσματα ενηλίκων, εκ των οποίων ο ένας πέθανε.

Τα κρούσματα δε φαίνεται να συσχετίζονται μεταξύ τους και πιθανόν να προκαλούνται από διαφορετικά στελέχη.

Στρεπτόκοκκος Α: Πότε πρέπει οι γονείς να επικοινωνούν με γιατρό

Ιρλανδία: «Θύμα» του στρεπτόκοκκου ένα 4χρονο παιδί

Στην Ιρλανδία ένα τετράχρονο παιδί έχασε τη ζωή του από τη νόσο.

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι η διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α βρέθηκε να είναι η αιτία της λοίμωξης που σχετίζεται με τον θάνατό του», ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές για την απώλεια του παιδιού.

Στρεπτόκοκκος Α: Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η έγκαιρη διάγνωση του στρεπτόκοκκου είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ασθενούς. Μεταδίδεται σχετικά εύκολα όταν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα, με τα σταγονίδια του βήχα του ή του φτερνίσματός του.       

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, καθώς το βακτήριο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια σε ενήλικες και παιδιά. Τα πιο κοινά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι:

  • πυρετός
  • πρησμένοι αδένες και αμυγδαλές
  • μυϊκοί πόνοι
  • εξάνθημα
  • πονοκέφαλος
  • στομαχόπονος και ναυτία

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top