Μ. Βρετανία: Το fish and chips κινδυνεύει από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ένα τρίτο των μαγαζιών αναμένεται να κλείσει λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες

Αυξήσεις στα τρόφιμα αλλά και κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία/ Βίντεο του κεντρικού δελτίο Ειδήσεων του Star

Καθώς η Μεγάλη Βρετανία περνά μία από τις χειρότερες κρίσεις «κόστους ζωής» λόγω ενός συνδυασμού Brexit, κορωνοϊού και τώρα πολέμου, κινδυνεύει ακόμα και το παραδοσιακό πιάτο της χώρας, το γνωστό fish and chips. 

Οι επιχειρηματίες του κλάδου κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση προσφέροντας μία μακροπρόθεση στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης έλλειψης τροφίμων. Αλλιώς, όπως είπαν, η Αγγλία θα δει το ένα τρίτο των μαγαζιών fish and chips (των λεγόμενων chippies) να κλείνουν.

Η Εθνική Ομοσπονδία Τηγανιτού Ψαριού προειδοποίησε ότι τέσσερα υλικά-κλειδιά για την παραδοσιακή συνταγή μπακαλιάρου με πατάτες τηγανιτές έχουν επηρεαστεί πολύ από τη συνεχόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναγκάζοντας τα μαγαζιά να αλλάξουν το μενού τους, να αυξήσουν τις τιμές τους ή τελικά να κλείσουν.

fish and chips magazia

Το 1/3 των μαγαζιών fish and chips στην Αγγλία κινδυνεύει να κλείσει / Πηγή: UNSPLASH 

Η Αγγλία βασίζεται στην Ουκρανία ιδιαίτερα για την εισαγωγή ηλιελαίου. Το 50% του λαδιού που χρησιμοποιείται για το fish and chips προέρχεται από την εμπόλεμη χώρα, ενώ εναλλακτικές όπως το φοινικέλαιο έχουν επίσης ακριβύνει πολύ.

40% του μπακαλιάρου έρχεται από τη Ρωσία και οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Μ. Βρετανία στη χώρα έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις και αύξηση τιμής του λευκού ψαριού από τη Βόρεια Θάλασσα.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν ρωσικό χωριό υποστηρίζουν οι Ρώσοι! 

Τα λιπάσματα για τις πατάτες -που προέρχονταν κυρίως από τη Ρωσία- έχουν παρουσιάσει τριπλασιασμό στην τιμή τους. Το αλεύρι που χρησιμοποιείται για το κουρκούτι του μπακαλιάρου, επίσης, προέρχεται από την περιοχή.

Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη για αυτές τις μικρές επιχειρήσεις μειώνονται επικίνδυνα. Καθώς το μέλλον του παραδοσιακού αυτού κλάδου απειλείται, η βρετανική κυβέρνηση έχει πει πως θα συνεχίσει να μιλά με την Ομοσπονδία για τις ανησυχίες τους και τις πιέσεις που δέχονται από την παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top