Ουκρανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας 36 ωρών στο Κίεβο

Aντιαεροπορικός συναγερμός σε όλη τη χώρα - «Επικίνδυνη η σημερινή ημέρα»

Ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Κίεβο σφίγγει και ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε 36ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μέσα στη μέρα και θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 17 Μαρτίου. 

Ουκρανία: Χτύπησαν πολυκατοικίες και σταθμό του μετρό στο Κίεβο

Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν επίσης κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο Κλίτσκο σε ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη.

 

 

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, απαγορεύεται η μετακίνηση στην πόλη χωρίς να υπάρχει ειδική άδεια, ενώ σημείωσε ότι όλοι οι κάτοικοι του Κιέβου θα πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να μείνουν στο σπίτι για δύο ημέρες, ή σε περίπτωση συναγερμού, σε κάποιο καταφύγιο.

 

 

Ζελένσκι προς Ρώσους στρατιώτες: «Παραδοθείτε για να σώσετε τις ζωές σας»

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινήσει από τις 8 το βράδυ της Τρίτης και θα διαρκέσει έως το πρωί της Πέμπτης.

βομβαρδισμός

Ο κλοιός γύρω από το Κίεβο σφίγγει ασφυκτικά

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το Κίεβο είναι η καρδιά της Ουκρανίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αποτελεί την επιχειρησιακή βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης.

Η ουκρανική πρωτεύουσα έχει περικυκλωθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, είκοσι ημέρες αφού εισέβαλαν στη χώρα, την 24η Φεβρουαρίου.

Ουκρανία: Το Κίεβο σκοπεύει να παραδώσει βοήθεια στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα η Ουκρανία σκοπεύει να ανοίξει σήμερα εννέα «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για να απομακρύνει αμάχους από περιοχές που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη, η οποία έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σφοδρή Αρματομαχία Στους Δρόμους Της Μαριούπολης - Video

Ουκρανία: 19 οι νεκροί από την επίθεση σε πύργο της τηλεόρασης

Σε ξεχωριστές δηλώσεις που έκανε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, Βιτάλι Κόβαλ, σημείωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από ρωσική αεροπορική επιδρομή σε πύργο της τηλεόρασης στην περιοχή του χθες, Δευτέρα, ανήλθε σε τουλάχιστον 19.

Ουκρανή

Οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι πλησιάζει η μητέρα των μαχών στο Κίεβο

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους όλο το έδαφος της περιφέρειας της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία.

Μαριούπολη: Σπάει τη σιωπή της η έγκυος που κατηγορήθηκε ότι είναι ηθοποιός

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν 6 Bayraktar TB-2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) σε τουλάχιστον 24 ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο.

φωτιά πολυκατοικία

Ο δήμαρχος του Κιέβου επέβαλε 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας

Το Reuters δεν μπορούσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Ουκρανία: Ο πόλεμος θα τελειώσει το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολεξίι Αρέστοβιτς, τόνισε πως ο πόλεμος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, που μπορεί να οδηγήσει είτε σε συμφωνία με τη Ρωσία είτε σε μια νέα ρωσική επίθεση. 

Ουκρανία: Ήχουν οι σειρήνες στην Οδησσό - Η Ρωσία μπλοκάρει τη Μαριούπολη

«Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες ή οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια επίθεσης και μετά θα ξαναγίνουν συνομιλίες», είπε ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, ο οποίος νωρίτερα είχε προβλέψει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει πιθανώς το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Κίεβο βομβαρδισμός

Αν ναυαγήσουν και οι σημερινές συνομιλίες αναμένεται η επίθεση στο Κίεβο

Την ίδια ώρα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι εξέφραζε την «ελπίδα» να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της εισβολής. 

«Νεκροί 23 άμαχοι στο Ντονέτσκ από ουκρανικό βομβαρδισμό» λέει η Μόσχα

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών θα αποδώσουν απτά αποτελέσματα ο Κλέβερλι απάντησε «έτσι ελπίζω», προσθέτοντας ότι η ρωσική εισβολή δεν εξελίχθηκε όσο πετυχημένα ήλπιζε το Κρεμλίνο.

Ουκρανία: Ελπίδα για τις σημερινές ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες

Οι συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα συνεχιστούν σήμερα, Τρίτη, με την ελπίδα ότι υπάρχει πιθανότητα να συμφωνηθεί η λήξη του πολέμου

Χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μικαΐλο Ποντολιάκ  ανακοίνωσε μια «τεχνική διακοπή» των συνομιλιών των δύο πλευρών.

Ουκρανή κάτοικος

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το πρωί δύο πολυκατοικίες πολύ κοντά στο κέντρο του Κιέβου

Αυτή τη φορά, οι συζητήσεις πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από τρεις διά ζώσης γύρους στη γειτονική Λευκορωσία και στη συνέχεια την άκαρπη συνάντηση την περασμένη Πέμπτη στην Αττάλεια των επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας. 

Ουκρανία: Η ΕΕ ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν επίσημα ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων που στοχοποιούν περισσότερους από 600 Ρώσους υπηκόους, σε μια «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε ο Γάλλος ΥΠ ΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ, απόφαση.

Ουκρανία: «Έδειραν και εκτέλεσαν τον αδερφό μου» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Πρόκειται για το «ταχύτερο, ισχυρότερο πακέτο κυρώσεων που έχει υιοθετήσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της», δήλωσαν οι υπουργοί. 

Τα ονόματα των Ρώσων ατόμων και οντοτήτων που περιλαμβάνονται στον νέο γύρο κυρώσεων δεν αποκαλύφθηκαν. Όπως είπε ο Λεμέρ το νέο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει απαγόρευση σε ορισμένες εξαγωγές όπως είδη πολυτελείας, που θα επιτρέψει στους 27 να αυξήσουν τους δασμούς σε όλα τα ρωσικά προϊόντα.

βομβαρδισμός

19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον βομβρδισμό πύργου τηλεόρασης κοντά στο Κίεβο

Οι κυρώσεις επεκτάθηκαν ώστε να συμπεριλάβουν «βασικούς ολιγάρχες, λομπίστες και προπαγανδιστές που προωθούν την αφήγηση του Κρεμλίνου για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και βασικές εταιρείες στους τομείς της αεροπορίας, της στρατιωτικής και διπλής χρήσης, της ναυπηγικής και της κατασκευής μηχανών», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δήλωση. 

Ουκρανία: Δραματική διάσωση από εννιαόροφη πολυκατοικία που βομβαρδίστηκε

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις, ο Λεμέρ είπε: «Μπορώ να σας επιβεβαιώσω αυτό που είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβενίας

Στο μεταξύ οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Πολωνίας και Σλοβενίας αναμένονται σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. 

«Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της ΕΕ στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς», έγραψε στο Twitter o ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα.

στρατός

Ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται για την υπεράσπιση του Κιέβου

Ο κορυφαίος συνεργάτης του Πολωνού πρωθυπουργού, Μιχάλ Ντβόρζικ πρόσθεσε ότι οι τρεις πρωθυπουργοί θα μιλήσουν εκ μέρους της ΕΕ και θα παρουσιάσουν ένα συμπαγές πακέτο υποστήριξης της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Εξετάζεται σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ

Από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, κοντά στη Σύνοδο της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 24 του μήνα. 

Ουκρανία: Πέθανε η έγκυος και το μωρό της από το μαιευτήριο της Μαριούπολης

Πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να σχεδιάζει και περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων στην Πολωνία , όπου η ανησυχία έχει κλιμακωθεί μετά την επίθεση της Ρωσίας σε βάση εκπαίδευσης μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ κι ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστι, ανακοίνωσε ότι μετά τις Βρυξέλλες θα μεταβεί σε Σλοβακία και Βουλγαρία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top