Ζελένσκι: «Η ζωή πάντα θα νικά τον θάνατο. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας»

Δραματική ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο – Έκλαψε ο μεταφραστής

Σε δραματικούς τόνους μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Ευρωκοινοβούλιο, σε ζωντανή σύνδεση από Κίεβο, το οποίο αντέχει ακόμα της ρωσικής εισβολής. 

 

 

«Για κάποιους σήμερα δεν είναι καλή μέρα. Για κάποιους σήμερα είναι η τελευταία τους ημέρα», είπε, εμφανώς συγκινημένος ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε:

Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Μαριούπολη - Δέκα νεκροί

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα. Πέντε ημέρες εισβολής πλήρους έκτασης από τη Ρωσία. Δε διαβάζω τον λόγο μου γιατί θέλω να μιλήσω από καρδιάς, σαν πραγματικός άνθρωπος που ζει μια πραγματική ζωή. Δίνουμε τη ζωή μας για αξίες, για να είμαστε ίσοι με εσάς. Θυσιάζουμε τους πιο άξιους συμπολίτες μας, είναι τρομακτική η αντίσταση. Η Ουκρανία θα τα ξεπεράσει όλα, είμαι απόλυτα πεπεισμένος, και η ευρωπαϊκή επιλογή για εμάς είναι πολύ σημαντική. Θα ήθελα να συνεχίσετε να μας ακούτε».

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε την επίθεση στο Χάρκοβο με δύο πυραύλους Κρουζ, τονίζοντας ότι πριν λίγες μέρες Ρώσοι και Ουκρανοί ζούσαν ειρηνικά και σήμερα πύραυλοι χτύπησαν την πλατεία Ελευθερίας στο Χάρκοβο. 

Ουκρανία: Τι είναι οι θερμοβαρικές βόμβες - Το ισχυρό όπλο των Ρώσων

«Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας;», αναρωτήθηκε. 

«Δεν μπορώ να διαβάσω αυτά που έχω σημειώσει στο χαρτί μπροστά μου, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε  την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι σήμερα δίνουμε τη ζωή μας για τις αξίες, για την ελευθερία μας, για την ισότητά μας. Θυσιάζουμε τους πιο δυνατούς, τους πιο γενναίους Ουκρανούς», συνέχισε.

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Ή θα είσαι με τo Διεθνές Δίκαιο ή απέναντί τους

Κάλεσε μάλιστα την Ευρώπη να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στην Ουκρανία. 

«Θα ξεπεράσουμε τα πάντα, θα κερδίσουμε τα πάντα, είμαι πεπεισμένος. Θα ήθελα να ακούσω από εσάς ότι η Ουκρανία θα είναι άξιο μέλος της ΕΕ. Δεν σας ακούω καλά γιατί γίνονται βομβαρδισμοί. Πολεμάμε για τη γη μας για την ελευθερία μας. Παρόλο που η πόλη είναι αποκλεισμένη, κάθε πλατεία ονομάζεται πλατεία Ελευθερίας. Κανένας δε θα μας λυγίσει, είμαστε δυνατοί, είμαστε Ουκρανοί, θέλουμε να φροντίσουμε μέλλον για τα παιδιά μας, να είναι τα παιδιά μας ζωντανά. Χθες σκοτώθηκαν 16 παιδιά», τόνισε συγκινημένος.

Η στιγμή που ρουκέτα ανατινάζει κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο

«Ο λαός της Ουκρανίας είναι δυνατός, πολεμάμε για τις ζωές μας και την επιβίωσή μας. Αυτό είναι το υψηλότερο κίνητρο. Για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Σήμερα δείξαμε σε όλους ποιοι είμαστε. Η ΕΕ θα είναι πιο ισχυρή μαζί με Ουκρανία. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ίδιοι με εσάς. Παρακαλώ αποδείξτε ότι είσαστε μαζί μας, ότι δε θα μας απογοητεύσετε, ότι δε θα μας αφήσετε μόνους μας, ότι είμαστε Ευρωπαίοι», έκανε έκκληση ο Ζελένσκι και κατέληξε εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων:

«Πάντα η ζωή θα νικάει τον θάνατο, το φως πάντα θα κερδίζει το σκοτάδι».

Τα σενάρια για την ενεργοποίηση των πυρηνικών όπλων από την Ρωσία

Η φορτισμένη ομιλία του λύγισε και τη διερμηνέα, της οποίας η φωνή έσπασε καθώς μετέφερε τα λόγια του Ουκρανού προέδρου.

Νωρίτερα, για πάνω από ένα λεπτό το ευρωκοινοβούλιο χειροκροτούσε τον Ουκρανό πρέσβη και την οικογένειά του για την αντίσταση του λαού τους στην ρωσική εισβολή. 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top