Παραλλαγή Δέλτα: Αυστηρή προειδοποίηση του ECDC για τον περιορισμό της

Κρίνεται απαραίτητος ο πλήρης εμβολιασμός

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star στις 24/6 για τη μετάλλαξη Δέλτα

Αυστηρή προειδοποίηση στα κράτη μέλη της ΕΕ αφενός να μην αποσύρουν τα μη φαρμακευτικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, αφετέρου να επισπεύσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, απηύθυνε εκ νέου σήμερα η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) Δρ. Αντρέα Αμόν, δύο μέρες μετά την επίσημη έκθεση εκτίμησης κινδύνου από τη διάδωση της παραλλαγής Δέλτα στην ΕΕ, από την οποία δεν προστατεύει η μία δόση, αλλά ο πλήρης εμβολιασμός.

Μοσιάλος για μετάλλαξη Δέλτα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν

Συγκεκριμένα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC δήλωσε: «Οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως. Το ECDC αναλύει συνεχώς τα χαρακτηριστικά αυτών των παραλλαγών για να ενημερώσει γρήγορα τις αρχές δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Δρ. Αντρέα Αμόν τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή «μπορεί να θέσει τις προσπάθειές μας για τον έλεγχο της πανδημίας σε κίνδυνο και να απαιτήσει άμεση δράσεις που βασίζονται σε διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία», σημειώνοντας ότι «η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα αντιπροσωπεύει το 90% του συνόλου του παραλλαγών του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δυστυχώς, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να μολύνει επίσης άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση των διαθέσιμων εμβολίων», προειδοποίησε. «Είναι πολύ πιθανό ότι η παραλλαγή δέλτα θα κυκλοφορήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν έχουν ακόμη στοχευτεί για εμβολιασμό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο ή τα πιο ευάλωτα άτομα να μολυνθούν και να βιώσουν σοβαρή ασθένεια και θάνατο, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».

Η Δρ. Αντρέα Αμόν, επικεφαλής του ECDC, δήλωσε ότι: «Η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα αντιπροσωπεύει το 90% του συνόλου του παραλλαγών του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μετάλλαξη Δέλτα: Μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα

Η ίδια τόνισε ότι «τα καλά νέα είναι ότι έχοντας λάβει δύο δόσεις οποιουδήποτε από τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια παρέχεται υψηλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής και των συνεπειών της». Ωστόσο, «περίπου το 30% των ατόμων, ηλικίας άνω των 80 ετών και, περίπου το 40% των ατόμων, ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από COVID-19», επεσήμανε.

Κάλεσε δε τις αρχές να τα προστατεύσουν το συντομότερο δυνατό έως ότου εμβολιαστούν πλήρως τα περισσότερα ευάλωτα άτομα. «Πρέπει να διατηρήσουμε την κυκλοφορία του ιού δέλτα χαμηλή ακολουθώντας αυστηρά τα μέτρα δημόσιας υγείας, τα οποία λειτουργούν για τον έλεγχο των επιπτώσεων άλλων παραλλαγών», ξεκαθαρίζει.

Παραλλαγή Δέλτα: Εξαπλώνεται ραγδαία πλέον και στην Ευρώπη!

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με την εμβολιαστική εκστρατεία με πολύ υψηλό ρυθμό. Σε αυτό το στάδιο καθίσταται ζωτικής σημασίας η δεύτερη δόση εμβολιασμού να χορηγείται εντός του ελάχιστου επιτρεπόμενου διαστήματος μετά την πρώτη δόση για να επιταχυνθεί ο ρυθμός προστασίας των ευάλωτων ατόμων. Γνωρίζω ότι αυτό απαιτεί σημαντική προσπάθεια από τις αρχές δημόσιας υγείας και την κοινωνία γενικότερα για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά τώρα είναι η ώρα να περπατήσετε το επιπλέον μίλι. Διαθέτουμε αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και κάθε μόλυνση που αποτρέπεται μέσω της συμμόρφωσής μας με τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι μια ζωή που μπορεί να σωθεί με τον εμβολιασμό», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top