Τι είπαν Μπορέλ - Λαβρόφ για Ναγκόρνο Καραμπάχ, Λευκορωσία και Ναβάλνι

Tηλεφωνική επικοινωνία του Ύπατου Εκπροσώπου με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών

Σεργκέι Λαβρόφ - Ζοζέπ Μπορέλ

Tηλεφωνική  επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ είχε νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και αντικείμενο την ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Λευκορωσία, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη δηλητηρίαση του ρωσικού πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας ευρύτερα.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Παραβιάστηκε η εκεχειρία – Βομβαρδισμοί στη Στεπανακέρτ

Σε ό,τι αφορά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ευχαρίστησε τον Υπουργό Λαβρόφ για τις προσπάθειές του στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας εκεχειρίας της 10ης Οκτωβρίου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης αυτής της κατάπαυσης του πυρός, για να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες και να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής. Η απώλεια ζωών και ο φόρος στον άμαχο πληθυσμό και στις δύο πλευρές είναι απαράδεκτος. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες των συμπροέδρων του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ και επανέλαβε ότι στις επαφές του με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, κάλεσε και τις δύο πλευρές να επανέλθουν επειγόντως σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειές τους.

ΕΕ - Λευκορωσία: Συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά του Λουκασένκο

Σε ό,τι αφορά στη Λευκορωσία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επανέλαβε την ενωμένη και ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Λευκορωσίας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ υπογράμμισε το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξει τον πρόεδρό του μέσω νέων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να υποστηρίζει την πρόταση των τρεχουσών και επικείμενων Προεδριών του ΟΑΣΕ για τη διευκόλυνση ενός πολυπόθητου εθνικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς στη Λευκορωσία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Λευκορωσία, ως συμμετέχον κράτος του ΟΑΣΕ, δεν ανταποκρίθηκε σε αυτήν την προσφορά και ενθάρρυνε τη Ρωσία, ως συμμετέχον κράτος του ΟΑΣΕ, να υποστηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 12 Οκτωβρίου έδωσε το πολιτικό πράσινο φως για να ξεκινήσει η προετοιμασία του επόμενου πακέτου κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του εναντίον του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ναβάλνι: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Ναβάλνι με απαγορευμένο νευροχημικό παράγοντα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε το συνομιλητή του για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 12ης Οκτωβρίου για να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό έργο για κυρώσεις επί όσων συνδέονται με αυτήν την απόπειρα δολοφονίας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διερευνήσει διεξοδικά αυτό το έγκλημα με πλήρη διαφάνεια και να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW).

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος  ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό Λαβρόφ για τη συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για συνέχιση της τρέχουσας προσέγγισης στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, όπου η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ παραμένει βασική. Κάλεσε τη Ρωσία να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία και να ενισχύσει τη συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις αξίες της, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top