Υπόθεση Novartis: Τι απασχολεί την εισαγγελική έρευνα - Το δέλεαρ για τους γιατρούς

Τα σκάνδαλα της εταιρίας στο εξωτερικό

Στο ρεπορτάζ βλέπετε βήμα βήμα τα στοιχεία που απασχολούν την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της Novartis, αλλά και πώς προσπαθούν κάποιες φαρμακευτικές να ελέγχουν τη συνταγογράφηση των γιατρών.

1. Αρχικά τίθεται το θέμα της υπερυσυνταγογράφησης. Γιατί κάποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν περισσότερα φάρμακα συγκεκριμένης εταιρίας. Παλιότερα η συνταγογράφηση γινόταν με βάση την εμπορική ονομασία, ενώ πλέον με βάση τη δραστική ουσία. Εκτός αυτού η συνταγογράφηση πλέον είναι ηλεκτρονική και περισσότερο ελεγχόμενη.

2. Πριν από το 2010 δοθήκαν 40 εκατομμύρια ευρώ για εμβόλια. Έπρεπε ή όχι διερωτώνται όλοι. Κάποιοι υποστηρίζουν πως τότε λόγω της γρίπης των πτηνών έγινε από όλες τις χώρες μεγάλη εισαγωγή εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρίας που τελικά δε χρησιμοποιήθηκαν και έμειναν στις αποθήκες.

3. Θα ερευνηθεί γιατί και αν υπήρχε προτεραιότητα της Novartis για πληρωμή από τα ταμεία. Πριν το 2015 η αναμονή για πληρωμή έφτανε και τους 8 μήνες. Πλέον η αναμονή αυτή έχει μειωθεί αισθητά.

4. Παράλληλα ερευνάται αν και γιατί δινόταν στη Novartis η άδεια κυκλοφορίας των φαρμάκων γρηγορότερα από άλλες. Αν αυτό συνέβαινε, η ένταξη ενός φαρμάκου είχε σαφές προβάδισμα σε σχέση με ένα άλλο μια άλλης εταιρίας.

5. Θα ερευνηθεί γιατί τα φάρμακα της Νοvartis δίδονταν με αυξημένες τιμές. Όλες οι τιμές και οι ανατιμολογήσεις γίνονταν με πρόταση του ΕΟΦ, απόφαση της επιτροπής τιμών του Υπουργείου και εισήγηση προς τον υπουργό. Η Εταιρία μπορεί να κάνει ένσταση εάν δε νιώθει ικανοποιημένη και εξετάζεται το αίτημα της ώστε να βγει διορθωτικό δελτίο. Πρόσφατα η επιτροπή τιμών καταργήθηκε με το σκεπτικό να αποτρέπεται η δυνατότητα υπουργικής παρέμβασης στην τιμή του φαρμάκου.

Γιατί εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη

Οι εισαγγελείς θα ερευνήσουν ακόμα την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2000 μέχρι σήμερα.

Το 2000 έφτασε σχεδόν το 1,2 δισ. ευρώ και το 2009 εκτοξεύθηκε στα 5,108 δισ. ευρώ. Μετά την κρίση και την εφαρμογή των μνημονίων μπήκε πλαφόν και η φαρμακευτική δαπάνη ξεκίνησε σταδιακά να μειώνεται. Το 2010 έπεσε 4,5 δις ευρώ και από το 2015 και μετά έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 2 δισ..

Για το 2016, 2017 αλλά και 2018 κυμαίνεται ακόμα πιο χαμηλά στα 1,9 δισ. ευρώ.

«Εμείς καταδικάζουμε από την πλευρά κάθε απόπειρα και φαινόμενα χρηματισμού και απαιτούμε όλες οι υποθέσεις να πάνε άμεσα στη δικαιοσύνη» δηλώνει ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας ΟΕΝΓΕ.

Το δέλεαρ για τους γιατρούς

Πάντως είναι γνωστό στον ιατρικό κόσμο παγκοσμίως πως συχνά κάποιες φαρμακευτικές χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να χειραγωγούν τους γιατρούς. Άλλοτε γίνεται με μετρητά ή μαύρα κάτω από το τραπέζι. Άλλες φορές με πολυτελή δώρα κυρίως κοσμήματα προς τις συζύγους των γιατρών κι άλλοτε με πολυτελείς διακοπές στο πλαίσιο συνεδρίων.

Η Novartis έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα δωροδοκίας εκατομμυρίων και στο εξωτερικό.

Σκάνδαλα Novartis στο εξωτερικό  

Στη Νότια Κορέα το 2017 η Novartis πλήρωσε πρόστιμο 50 εκατ.$ γιατί επεδίωξε ευνοϊκή μεταχείριση. Δωροδόκησε γιατρούς με 2,3 εκατ. $ για να προωθήσουν τα προϊόντα της.

Επίσης το 2016, η υπόθεση δωροδοκίας επαγγελματιών υγείας στην Κίνα έκλεισε με συμβιβασμό 25 εκατ. $..

Χωρίς επίπτωση το 2016 η έρευνα στην Τουρκία για δωροδοκία 290.000$. Στόχος; Προνομιακή προώθηση προϊόντων, με κέρδος 85 εκατ.$..

Στις ΗΠΑ πλήρωσε συνολικά 422.5 εκατ. $ μέσα στο 2016 για παράνομες τακτικές μάρκετινγκ.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top