ΡΕΠΟΡΤΑΖ STAR-Οι Έλληνες που πήγαν στην…Βουλγαρία για ένα καλύτερο μέλλον

ΔΕΙΤΕ τι λένε στο STAR

​Το δικό τους αγώνα επιβίωσης δίνουν πολλοί Έλληνες που μετανάστευσαν στη Βουλγαρία για να βρουν δουλειά. Αφήνοντας πίσω το βιός και τις οικογένειές τους ξενιτεύτηκαν για το μεροκάματο και στέλνουν εμβάσματα για τα προς το ζην αλλά και την πληρωμή των φόρων.

Στη Σόφια βρέθηκε η κάμερα του STAR και η δημοσιογράφος Μαρία Παππά που μίλησε με πολλούς Έλληνες οικονομικούς μετανάστες.

Η Βασιλική Χασάπη είχε ρίξει όλες της τις οικονομίες στην ταβέρνα που διατηρούσε στο Άστρος. Τέσσερα χρόνια προσπάθησε με τα χίλια ζόρια να την κρατήσει ανοιχτή, μέχρι που αποδέχτηκε όπως εξηγεί πως δεν είχε κανένα νόημα για την ίδια και την οικογένειά της.

«Ακούγαμε Β��υλγαρία όπως όλοι και λέγαμε μα ξέρω εγώ στη Βουλγαρία; Εδώ βρήκα αμέσως δουλειά. Με το που έστειλα το βιογραφικό μου είχα τρία τηλέφωνα για συνέντευξη με την πρώτη. Ο μισθός για τα δεδομένα της Βουλγαρίας είναι πάνω από το μέσο όρο. Για να ζήσεις στη Βουλγαρία ζεις άνετα με αυτό το μισθό. Βέβαια όταν έχεις υποχρεώσεις στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά τα χρήματα», λέει στο STAR η Βασιλική Χασάπη, οικονομική μετανάστρια.

Μάλιστα όπως διευκρύνισε, «έχουν μείνει κάποια χρέη προς την εφορία προς τα ασφαλιστικά ταμεία που πρέπει κάποια στιγμή να καλυφθούν».

«Έχω τρεις κόρες. Η μια μας έχει ακολουθήσει εδώ, είναι η μεγάλη μας, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο και εργάζεται και έχω και δυο μικρές 12 και 15 χρονών που αναγκαστικά έχουν μείνει στην Ελλάδα μαζί με τους παππούδες», αναφέρει στη συνέχεια.

Η Βασιλική Χασάπη δουλεύει σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες και ο σύζυγός της σε εταιρεία με συστήματα ασφαλείας.

«Το μόνο ακριβό εδώ είναι τα ενοίκια, ειδικά για τους ξένους. Αλλιώς τα καθημερινά, το ρεύμα, το νερό, οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι πολύ πιο φθηνά από ότι στην Ελλάδα», λέει.

Η Σόφια θυμίζει ξεκάθαρα ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Στο κέντρο της έχουν εγκατασταθεί μερικοί από τους μεγαλύτερους κολοσσούς του χρηματοπιστωτικού κλάδου αλλά και παραρτήματά των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Η Βουλγαρία το 2015 κατέγραψε ανάπτυξη 3%, η ανεργία κινείται στο 7%. Ο μέσος μισθός είναι τα 460 ευρώ αλλά δεν είναι ίδιος σε όλη τη χώρα. Στη Σόφια και στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, δηλαδή στα σύνορα με την Ελλάδα ο μέσος μισθός είναι αρκετά υψηλότερος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Βικτώριας Μίντοβα. Έζησε στην Ελλάδα 8 χρόνια μέχρι που το 2013 απολύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων που εργαζόταν και γύρισε στη χώρα της.

«Στην Ελλάδα έπαιρνα 750 ευρώ και τώρα παίρνω 1.100 με 1.200. Το κόστος ζωής στην Ελλάδα άλλαξε τα τελευταία έξι χρόνια πολύ γρήγορα. Στη Βουλγαρία πάντα έχεις μια σταθερότητα».

Αυτό το οποίο δεν λείπει από τη Βουλγαρία όπως εξηγεί ο Αλέξανδρος Σκλήρης που βρίσκεται την τελευταία πενταετία στη Σόφια είναι η σταθερότητα. Βασικός παράγοντας για να ανοίξει κανείς την επιχείρησή του.

«Είναι πολύ καλύτερα. Είναι σταθερά, ήρεμα, μας δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουμε και μας δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει μεσαία τάξη να μπορέσεις να ζήσεις, να δουλέψεις, δεν σε σφίγγει δεν σε πεθαίνει», λέει ο ίδιος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top