Φουντώνει η κόντρα Ιερώνυμου-Φίλη: Ιερά αγανάκτηση του Αρχιεπισκόπου-Η απάντηση του Υπ.Παιδείας

Κάνει λόγο για «ανιστόρητες, συμπλεγματικές και προσβλητικές» απόψεις

Αγριεύει η κόντρα της εκκλησίας με τον Υπουργό Παιδείας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τον ρόλο της εκκλησίας σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα, όπως η κατοχή και η χούντα, όπου μεταξύ άλλων διερωτήθηκε:

«Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία».

Την απάντηση του στο Νίκο Φίλη έδωσε με έμμεσο αλλά ηχηρό τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στέλνοντας επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία συνόδευσε τον τόμο που εξέδωσε η Εκκλησία της Ελλάδος «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή».

Αφού ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν», ο Αρχιεπίσκοπος αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά του υπ. Παιδείας κάνοντας λόγο για «ανιστόρητες, συμπλεγματικές και προσβλητικές εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεις, που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται».

ieronymos1_0.jpg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

«Σας αποστέλλω τον τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2001 με τίτλο Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή.

Ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για την Αντ��σταση της Εκκλησίας μας την περίοδ�� της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Εθνος και τον Λαό μας.

ieronymon.jpg
Αφιερώνεται δε στην μνήμη των εθνομαρτύρων Κληρικών που έδωσαν το αίμα τους για την Ιερή Πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων και την Ελλάδα μας.

Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Εθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται.

Παρακαλώ ιδιαιτέρως Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια ό��α όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».

ΤΑ ΜΑΖΕΨΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ-ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ:

«Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας», εξήγησε ο Υπ. Παιδείας, προσθέτοντας πως:

«Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό.Το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top