Δυο φίλοι «εκτοξεύουν» τα Γιάννενα στο διάστημα- Έφτιαξαν φορητό πλανητάριο (βίντεο)

Χωρούν 50 άτομα

​Ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Σακκάς και ο αστροφωτογράφος Φάνης Ματσόπουλος αποφάσισαν να πολεμήσουν την οικονομική κρίση με όπλο την μεγάλη τους αγάπη, την αστρονομία.

«Η ιδέα για το φορητό ψηφιακό πλανητάριο ήταν στο μυαλό μας εδώ και δύο χρόνια περίπου. Πήγαμε στο εξωτερικό στην εταιρία που φτιάχνει τον εξοπλισμό και παραγγείλαμε τις διαστάσεις που θέλαμε. Είναι μία συναρμολογούμενη λυόμενη κατασκευή που είναι υψηλού επιπέδου η οθόνη μέσα» είπε στο Star ο Κώστας Σακκάς.

Το πλανητάριο έχει διάμετρο 6 μέτρα, ύψος 4 και μπορεί να στηθεί στην κ��ριολεξία παντού, ενώ στον θόλο του προβάλλονται τα εντυπωσιακά ντοκιμαντέρ που δημιουργεί ο φωτογράφος της παρέας.

«Ο Φάνης Ματσόπουλος έφτιαξε την πρώτη παραγωγή για μία ψηφιακή παράσταση θόλου και την έστειλε σε ένα φεστιβάλ στην Ιένα της Γερμανίας όπου άρεσε τόσο πολύ ώστε την αγόρασε το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο», τόνισε.

Οι δύο φίλοι από τα Γιάννενα και οι συνεργάτες τους ονειρεύονται να ακολουθήσουν το τυχερό τους αστέρι. «Το σχέδιο μας είναι να γυρίσουμε ανά την Ελλάδα, σχολεία, σε χώρους εκδηλώσεων, διαδίδοντας την αστρονομία».

Το φορητό πλανητάριο χωράει 40 με 50 άτομα, ενώ την κάθε προβολή ακολουθεί παρατήρηση του στερεώματος με τηλεσκόπιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top