Πίσω στην Τουρκία επαναπροωθήθηκαν οι πρώτοι μετανάστες από Χίο και Μυτιλήνη-ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ!

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας-Ένας αστυνομικός της Frontex για κάθε πρόσφυγα

Έφτασε λίγο μετά τις 8 το πρωί της Δευτέρας στο Δικελί της Τουρκίας, το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από τη Χίο, βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σύμφωνα με το politischios.gr και δημοσιογράφους του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πρώτοι αυτοί 66 μετανάστες κρατούταν στο ��ησί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ δεν είχαν υποβάλλει αίτηση πολιτικού ασύλου. Διμοιρία των ΜΑΤ απέκλεισε τον χώρο του Λιμεναρχείου της Χίου, ώστε οι 66 μετανάστες -κυρίως από το Αφανιστάν και το Πακιστάν- να μεταβούν ασφαλώς στο καταμαράν της εταιρίας Erturk, το οποίο θα εκτελεί το δρομολόγιο Χίος – Δικελί διάρκειας 3 ωρών.

Το κόστος μάλιστα ανά δρομολόγιο, θα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, σύμφωνα με πηγές της Frontex.


tyjdtyjdtyj.jpg

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας κατά τις επαναπροωθήσεις

Με 136 συνολικά μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία, τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Μαζί τους βρίσκονται και ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη αλλά και ομάδες ανδρών της υπηρεσίας αποκατάστασης της τάξης, για να αντιμετωπίσουν τυχόν επεισόδια στη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Δικελί.

Η εθνική καταγωγή των 136 είναι: 124 από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δυο από την Ινδία, τρεις από το Μπαγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δυο από τη Συρία.

ejytjeryj.jpg

Σημειώνεται, ότι οι προγραμματισμένες για αύριο και μεθαύριο μετακινήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός μεταναστών που να δικαιολογεί διαδικασία επαναπροπώθησης. Σχεδόν το σύνολο των υπό περιορισμό ευρισκομένων στο hot spots της Μόριας μεταναστών και προσφύγων, έχουν εκφράσει τη βούληση να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου και έως ότου δοθεί σχετική απάντηση επί της αιτήσεως ασύλου, παγώνει κάθε διαδικασία επαναπροώθησης.

ljkjhljkl.jpg

Την ίδια ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσαν τα πλοία με τους επαναπροωθούμενους μετανάστες, ξεκινούσε και το πλοίο από τη Χίο με τους 66 μετανάστες και τα ισάριθμα στελέχη της Frontex.

Πρόκειται για 56 άνδρες και 10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό.

Δείτε τα βίντεο από το politischios.gr και από το astraparis.gr!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top