​Στο εδώλιο 24 άτομα-Πωλούσαν σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό

Παράλληλα έδιναν μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων

​Στο εδώλιο 24 άτομα-Πωλούσαν σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό

​Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων παραπέμπονται, με βούλευμα του συμβουλίου εφετών, 24 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή βρετανική εταιρί​α προμήθειας ορθοπεδικού υλικού η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό δίνοντας παράλληλα μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων.

Η θυγατρική εταιρία αμερικανικού κολοσσού φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 ως το 2006 προκαλώντας ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Για να το πετύχει αυτό δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς που φέρονται να έπαιρναν μίζες και "δώρα" από τα "μαύρα ταμεία" της εταιρίας.

Στους κατηγορούμενους που παραπέμπονται να δικαστούν περιλαμβάνονται στελέχη της βρετανικής εταιρίας, οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες.

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς εντοπίστηκε περίπτωση γιατρού που εκτός από τις αμοιβές του. (π.χ το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κλπ.)

Επίσης αλιεύθηκε email στις 13/11/2000 ενός κατηγορούμενου προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει: «Όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες...» ζητώντας ουσιαστικά συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το διανείμει.

Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Πανικολάου» με διαφορά υπεκοστολόγισης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο στην εξαετία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top