Έλληνες χάκερς μόλυναν πάνω από 250.000 υπολογιστές μέσω… Facebook

Είχαν φέρει τα πάνω- κάτω σε πολλούς χρήστες της σελίδας

Στα χέρια της αστυνομίας είναι δύο Έλληνες ��ελειόφοιτοι της Πληροφορικής, ηλικίας 27 και 31 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι​, είχαν σκορπίσει τον φόβο και τον τρόμο στο διαδίκτυο.

Οι δράστες είχαν δημιουργήσει τον ιό με τη διεθνή ονομασία «Lecpetex», τον οποίο έστελναν ως επισυναπτόμενο αρχείο στα εισερχόμενα μηνύματα των χρηστών του Facebook.

Η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναγκάστηκε να κάνει τροποποιήσεις στο λογισμικό του, δημιουργώντας νέες δικλείδες ασφαλείας, λόγω του ιού.

Ωστόσο, τους συγκεκριμένους μηχανισμούς «έσπασαν» πολλές φορές οι συλληφθέντες, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές και λογισμικό.

Μάλιστα, κατάφεραν να «εισβάλουν» και σε άλλες διαδικτυακές εταιρίες ανά τον κόσμο, καθιστώντας έτσι τον ιό σε μία από τις σοβαρότερες απειλές παγκοσμίως σε επίπεδο κακόβουλου λογισμικού.

Ο λόγος που χρησιμοποιούσαν το Facebook ήταν απλός.

Ο ιός μέσω της ικανότητας που είχε να αυτοδιαδίδεται, κατάφερνε να μολύνει όλους τους διαδικτυακούς φίλους του αρχικά προσβαλλόμενου χρήστη αποστέλλοντας τους αυτόματα, κακόβουλα μηνύματα.

Όπως καταλαβαίνετε, με αυτόν τον τρόπο επεκτεινόταν γεωμετρικά ο αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών, σε παγκόσμια κλίμακα.

Εναλλακτικά, οι δράστες έστελναν το κακόβουλο λογισμικό με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων διαμοιρασμού αρχείων «Peer 2 Peer», μέσω των οποίων διέθεταν δωρεάν «σπασμένες» εκδόσε��ς δημοφιλών παιχνιδιών, τραγουδιών και κινηματογραφικών ταινιών, στις οποίες όμως είχαν επισυνάψει το συγκεκριμένο λογισμικό. Έτσι, όταν οι χρήστες «κατέβαζαν» τα αρχεία, μόλυναν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι χάκερς κατάφεραν να μολύνουν πάνω από 250.000 υπολογιστές, ενώ σκοπός τους ήταν η παραγωγή εικονικού διαδικτυακού χρήματος αλλά και υποκλοπή κωδικών πρόσβασης τραπεζικών καταθέσεων και ηλεκτρονικών πορτοφολιών.

Οι δύο συλληφθέντες με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν, την Πέμπτη, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top