ΈΤΣΙ δρούσε το τεράστιο κύκλωμα εκβιαστών στην Κρήτη

Πώς έστησαν τη μεγάλη κομπίνα ζημιώνοντας πάνω από 3 εκ. το Δημόσιο

​Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε χθες στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, για την πλήρη εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ενέχεται σε απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του Δημοσίου και ιδιωτών επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου. Εκτιμάται ότι η συνολική ζημιά που υπέστη το δημόσιο υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημιά σε βάρος ιδιωτών επιχειρηματιών προσεγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, τουλάχιστον 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνελήφθησαν έξι άτομα ηλικίας από 44 έως 49 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά δέκα επτά άτομα.

Η σπείρα από το 2006, εντόπιζε άτομα με συγκεκριμένο οικονομικό και φορολογικό profile δηλ. άτομα με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, στερούμενα περιουσιακών στοιχείων, τα οποία όμως δεν είχαν - νομικά - κώλυμα ή ασυμβίβαστο για τη σύσταση ή/και συμμετοχή σε εταιρικά σχήματα.

Τα μέλη της οργάνωσης «τοποθετούσαν» τα άτομα αυτά («αχυράνθρωπους») ως διαχειριστές σε εταιρείες που συνέστηναν οι ίδιοι ή σε ήδη υπάρχουσες εταιρείες, τις οποίες εντόπιζαν με κριτήριο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή/και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Με τον τρόπο αυτό απέφευγαν τον καταλογισμό φόρων αλλά και οικονομικών απαιτήσεων τρίτων στους ιδίους, ενώ παράλληλα διατηρούσαν τον αποκλειστικό έλεγχο και εκμετάλλευση των κερδών από τον κύκλο εργασιών των εταιρειών (είσπραξη εσόδων, δημιουργία οφειλών, πώληση περιουσιακών στοιχείων κλπ).

Επιπλέον τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μέσω εταιρειών που είχαν συστήσει με διαχειριστές «αχυρανθρώπους», προσέγγιζαν άλλες εταιρείες, τουριστικού κυρίως ενδιαφέροντος και έπειθαν τους υπευθύνους να συνεργαστούν, αναλαμβάνοντας με ιδιωτικά συμφωνητικά την κάλυψη των οφειλών-χρεών τους.

Επίσης με εντολή του 44χρονου συλληφθέντα αρχηγού δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οργάνωσαν και λειτούργησαν τουριστικά γραφεία στο Βέλγιο, τα οποία μέσω του κύκλου εργασιών τους προέβησαν στην εξαπάτηση ν ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων, χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία της σύστασης εταιρειών και της εικονικής αναδοχής χρέους από συνεργαζόμενες εταιρείες.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει εξαπατήσει εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος, που εδρεύουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, την Ρόδο, την Κέρκυρα και την Θεσσαλονίκη.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποιούσαν (ξέπλεναν) τα παράνομα έσοδα με την «μέθοδο του μυρμηγκιού» (SMURFING), μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατακερματίζοντας τον όγκο των χρημάτων σε πολλές συναλλαγές κάτω από το νόμιμο όριο αναφοράς ή αναγνώρισης των 15 χιλιάδων ευρώ.

Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, χώρους και εταιρείες, που σχετίζονται με την οργάνωση, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος επιταγών, αξιογράφων και το χρηματικό ποσό των (50.500) ευρώ περίπου, πέντε πολυτελή αυτοκίνητα, τρεις υπολογιστές, ένα εύχρηστο πιστόλι, 59 φυσίγγια των 9 mm , δεκατέσσερα πλήρη φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου και λοιπά πειστήρια που επιβεβαιώνουν την προαναφερόμενη έκνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας και οι τυχόν περαιτέρω παράνομες διασυνδέσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top