Στέλνουν αεροπλανοφόρο στην Συρία οι Αμερικάνοι

Συγκέντρωση δυνάμεων

Στέλνουν αεροπλανοφόρο στην Συρία οι Αμερικάνοι

Πρώτη ανάρτηση: 03/09/2013 00:53

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz που βρισκόταν εδώ και πολλούς μήνες στη θάλασσα του Ομάν πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τη Συρία, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στη βάση του στο Έβερετ, στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, η πορεία του άλλαξε όταν έλαβε εντολή να παραμείνει στην περιοχή.

«Κρατάμε όλες τις πιθανότητες ανοικτές, διατηρώντας επιπλέον πλοία στην περιοχή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην ανατολική Μεσόγειο ένα αμφίβιο σκάφος, ικανό να μεταφέρει ελικόπτερα και μερικές εκατοντάδες πεζοναύτες, το οποίο προστέθηκε στα πέντε αντιτορπιλικά —τα USS Stout, Mahan, Ramage, Barry και Gravely— που είχαν ήδη μετακινηθεί στην περιοχή.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί ψηφοφορία μετά τη συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη στο γαλλικό Κοινοβούλιο για το θέμα της Συρίας. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θα συγκροτηθεί ένας (διεθνής) συνασπισμός» είπε ο Ερό.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «συνεχίζει το έργο του» ώστε να συγκροτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» αυτός ο συνασπισμός και να «τιμωρηθεί» η Δαμασκός για τη χρήση χημικών όπλων.

Ασάντ κατά Γαλλίας: «Αν υπάρξει επίθεση θα επικρατήσει χάος»

Την ίδια ώρα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασάντ προειδοποιεί την Γαλλία για πολύ σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που επιτεθεί στην χώρα του.

Αν σημειωθεί επίθεση «η Μέση ανατολή είναι πυριτιδαποθήκη και το φυτίλι πλησιάζει. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για συριακή απάντηση. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Όλος ο κόσμος θα χάσει τον έλεγχο της κατάστασης όταν η πυριτιδαποθήκη εκραγεί. Το χάος και οι εξτρεμιστές θα εξαπλωθούν. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή».

Σε ερώτηση αν η Γαλλία έγινε εχθρός της Συρίας, ο Μπασάρ αλ Άσαντ τονίζει ότι «όποιος συμβάλει στην οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση των τρομοκρατών είναι εχθρός του συριακού λαού. Όποιος αναλαμβάνει δράση κατά των συμφερόντων της Συρίας και του λαού της είναι εχθρός. Ο γαλλικός λαός δεν είναι εχθρός μας, αλλά η πολιτική του κράτους είναι. Θα πάψει να είναι όταν το γαλλικό κράτος αλλάξει πολιτική. Θα υπάρξουν συνέπειες, αρνητικές φυσικά, και ενάντια των γαλλικών συμφερόντων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top