Ανησυχίες για την προώθηση παραγωγής φράουλας

Τα αίσχη στη Μανωλάδα προβληματίζουν τους παραγωγούς

Παρέμβαση για το ζήτημα της παραγωγής της φράουλας στην περιοχή τ��ς Μανωλάδας Ηλείας, κάνει με ανακοίνωσή του το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Με αφορμή τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες το ΓΕΩΤΕΕ ανακοίνωσε ότι «φαινόμενα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο είναι καταδικαστέα» και ζητά «να απομονωθούν αυτοί οι ελάχιστοι, που αγνοούν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη».

Σχετικά με το θέμα της παραγωγής, η διοικούσα επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ σημειώνει ότι «τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Μανωλάδα έχουν τινάξει στον αέρα την κλιμακούμενη συγκομιδή φράουλας στην περιοχή». Επίσης τονίζεται ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό στον καθένα ότι η φράουλα είναι ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο αν δεν συγκομιστεί έγκαιρα καταστρέφεται οριστικά». Μάλιστα, όπως προστίθεται, «τα τελευταία χρόνια, τόσο στη Βόρεια Ηλεία όσο και στη Δυτική Αχαΐα, έχουν επενδυθεί από νέους ανθρώπους τεράστια κεφάλαια για να στηθούν δυναμικές καλλιέργειες φράουλας, που αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα, σε μια χώρα η οποία υποφέρει δημοσιονομικά».

Σύμφωνα πάντα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, «για να λυθεί άμεσα το θέμα θα πρέπει οι αρμόδιες κρατικές αρχές να προχωρήσουν σε προσωρινή τακτοποίηση παραμονής των αλλοδαπών εργατών που εργάζονται στη συγκομιδή της φράουλας». Υπογραμμίζει πως «σε κάθε περίπτωση στέκεται στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού, αλλά και του αλλοδαπού εργάτη γης ο οποίος θα πρέπει να απολαμβάνει ασφαλιστικής κάλυψης για την εργασία του».

Τέλος, υποστηρίζει ότι «θα πρέπει η πολιτεία αμέσως μετά τη λήξη της φετινής συγκομιδής να συνεργαστεί στενά με τους τοπικούς φορείς και τις ομάδες παραγωγών φράουλας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια φαινόμενα δυσφήμισης της περιοχής, αλλά και ότι θα απομονωθούν αυτοί οι ελάχιστοι που αγνοούν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη».

Ανησυχία για την προώθηση της παραγωγής φράουλας υπάρχει στους παραγωγούς και τους φορείς της Ηλείας. Όπως τονίζεται «το προϊόν κινδυνεύει να μείνει στα χωράφια» και ζητείται να δοθεί άμεση προτεραιότητα, «ώστε να ολοκληρωθεί η φετινή καλλιέργεια και να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις επόμενες χρονιές, με νόμιμες λύσεις και νόμιμους εργάτες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top