Ο καιρός ζεσταίνει και οι μάχες του air-condition ξεκινούν στους εργασιακούς χώρους!

26-28 βαθμούς το καλοκαίρι: η ιδανική θερμοκρασία

Ο καιρός ζεσταίνει και οι μάχες του air-condition ξεκινούν στους εργασιακούς χώρους!

​Ο πόλεμος του θερμοστάτη στο γραφείο μόλις ξεκίνησε, μιας και ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει! Αν λοιπόν ''σφάζεστε'' στη δουλειά με τους συναδέλφους σας ήρθε η ώρα να μάθετε ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία...

Εκεί που άλλος κρυώνει, o άλλος ζεσταίνεται υπερβολικά. Τι σχέση έχει όμως η θερμοκρασία με την παραγωγικότητα;

Οι γνώμες διίστανται!

Το ψύχος φαίνεται να είναι το μυστικό της επιτυχίας του ιδιοφυούς ιδρυτή του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Στον χώρο όπου εργάζεται ο δείκτης του θερμομέτρου είναι κολλημένος στους 15 βαθμούς Κελσίου, επιβάλλοντας χαμηλές θερμοκρασίες και στους εργαζόμενους της εταιρείας του με στόχο να πάρει φωτιά η παραγωγικότητά τους.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε πρόσφατα η γνωστή και ως Lady Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ, γενική διευθύντρια του διασημότερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, στο νέο της βιβλίο.

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τάιμς», δεν διευκρίνισε εάν ο νεαρός αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος επιθυμεί με αυτή την τακτική να κάνει οικονομία στη θέρμανση ή προσπαθεί να διατηρήσει τη νεότητά του.

Μοιραία το σενάριο που έχει επικρατήσει είναι ότι ο Ζάκερμπεργκ κρατά τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα πρωτίστως γιατί έτσι αισθάνεται ο ίδιος καλύτερα και αφετέρου για να τονώσει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων που εργάζονται για την επιχείρησή του.

Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται ωστόσο να διαφωνεί με τη μέθοδό του, επικαλούμενη επιχειρήματα που στηρίζονται σε μελέτες.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα (2004) της ομάδας του Αλαν Χετζ, στο εργαστήριο Ανθρώπινοι Παράγοντες και Εργονομία του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ, η αύξηση της θερμοκρασίας των γραφείων από τους 20 στους 25 βαθμούς Κελσίου συνεπάγεται και την άνοδο της παραγωγικότητας κατά 150%.

Μάλιστα, και σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το θερμόμετρο υψηλότερα, συγκριτικά με αυτό που κάνει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να νιώθει άνετα, μειώνει τα λάθη κατά την πληκτρολόγηση στους υπολογιστές κατά 44%!

Όμως η υπερβολική ζέστη στους χώρους εργασίας βλάπτει την παραγωγικότητα.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι έδειξε ότι όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 31 βαθμούς Κελσίου οι εργαζόμενοι δείχνουν τα πρώτα σημάδια τεμπελιάς και η απόδοσή τους πέφτει κατακόρυφα.

Όπως εξηγεί, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Μάνθος Σανταμούρης, το ανθρώπινο σώμα είναι μία πολύπλοκη μηχανή που παράγει ενέργεια (δηλαδή, θερμότητα), καταναλώνει ενέργεια και δέχεται ενέργεια από το περιβάλλον: «Έτσι ο ανθρώπινος οργανισμός νιώθει άνετα όταν το θερμικό ισοζύγιο είναι μηδενικό», καταλήγει.

Όπως προσθέτει ο κ. Σανταμούρης, εάν η θερμοκρασία που δέχεται το ανθρώπινο σώμα από το εξωτερικό περιβάλλον είναι μεγαλύτερη από αυτήν που σπαταλάει, τότε νιώθει ζέστη με ό,τι αυτό συνεπάγεται - για παράδειγμα εφίδρωση, δυσφορία, νύστα κ.ά.

Στην ερώτηση εάν οι 15 βαθμοί Κελσίου αποτελούν ιδανική θερμοκρασία για έναν εργαζόμενο γραφείου ο κ. Σανταμούρης απαντά, χωρίς δεύτερη σκέψη, αρνητικά:

«Θα πρέπει να φορέσει κανείς χοντρά ρούχα για να αυξήσει τη μόνωση του σώματός του, ώστε να καταφέρει να εργαστεί σε ένα κρύο περιβάλλον. Το ίδιο εργασιακό περιβάλλον θα είναι κρύο και το καλοκαίρι, αφού ο χώρος θα δίνει την αίσθηση ψυγείου».

Οι μαρτυρίες των εργαζομένων της εταιρείας facebook επιβεβαιώνουν τον έλληνα επιστήμονα, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που δεν αποχωρίζονται το μπουφάν τους όταν εισέρχονται στον χώρο εργασίας τους.

Η χώρα μας πάντως, εναρμονισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα, έχει νομοθετήσει ότι οι χώροι των δημοσίων υπηρεσιών πρέπει να έχουν θερμοκρασία από 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου κατά τους χειμερινούς μήνες και από 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top