Ανακάλυψαν το μεγαλύτερο αντικείμενο του σύμπαντος

Ομάδα του Πανεπιστημίου UCLan

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ (UCLan) στο Πρέστον της Αγγλίας, ανακάλυψε τη μεγαλύτερη γνωστή δομή στο σύμπαν!

Πρόκειται για ένα μεγάλο γκρουπ κουάζαρ (LQG) το μέγεθος του οποίου είναι τέτοιο που ένα όχημα που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός θα χρειαζόταν τέ��σερα δισεκατομμύρια χρόνια για να το διασχίσει κατά πλάτος.

Τα κουάζαρ (ή κβάζαρ) είναι ενεργειακοί πυρήνες γαλαξιών που σχηματίστηκαν τις πρώτες μέρες του σύμπαντος, οι οποίοι όταν περνάνε μικρές περιόδους εξαιρετικά υψηλής λαμπρότητας γίνονται ορατοί από ιδιαίτερα μακρινές αποστάσεις. Αυτές οι περίοδοι είναι σύντομες σε αστροφυσικούς όρους, αλλά στην πράξη διαρκούν 10-100 εκατομμύρια χρόνια.

Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει από το 1982 ότι τα κουάζαρ τείνουν να ομαδοποιούνται σε συστάδες ή δομές εκπληκτικά μεγάλων μεγεθών, σχηματίζοντας τα λεγόμενα «μεγάλα γκρουπ κουάζαρ» ή LQG.

Η ερευνητική ομάδα του UCLan υπό τον δρ. Ρότζερ Κλόουζ ταυτοποίησε το συγκεκριμένο γκρουπ κουάζαρ, του οποίου το μέγεθος είναι τόσο μεγάλο που αμφισβητεί το κοσμολο��ικό αξίωμα. Το αξίωμα υπαγορεύει ότι το σύμπαν, όταν παρατηρείται από αρκετά μεγάλη κλίμακα, φαίνεται το ίδιο ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο παρατηρητής.

Η σύγχρονη θεωρία της κοσμολογίας βασίζεται στο έργο του Αϊνστάιν και εξαρτάται από την προαναφερόμενη υπόθεση του κοσμολογικού αξιώματος, το οποίο δεν έχει αποδειχθεί ποτέ παρατηρησιακά.

Το LQG που ανακάλυψε η ομάδα του δρος. Κλόουζ έχει κανονικές διαστάσεις 500 Mpc, αλλά λόγω της επιμήκυνσης που έχει υποστεί φτάνει το ασύλληπτο νούμερο των 1200 Mpc ή 4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, δηλαδή 1600 φορές μεγαλύτερο από την απόσταση του γαλαξία μας από το γαλαξία της Ανδρομέδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top