Η Alfa Romeo που αγάπησαν οι σταρ

ΜΙα ιστορία 111 χρόνων 

Alfa Romeo ιστορία 111 χρόνια

Συμπληρώνοντας 111 χρόνια ιστορίας, η Alfa Romeo αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα στο χώρο του αυτοκινήτου όπου το DNA της μάρκας έχει μείνει αναλλοίωτο σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ξεχωριστό στιλ, τεχνολογία αιχμής και κορυφαία οδηγική αίσθηση που συνοδεύουν διαχρονικά τις κατασκευές της, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν. Είναι η μάρκα που αγάπησαν δίασημοι σταρ μεταξύ των οποίων και η Ρίτα Χείγουορθ. Οι νέες, περιορισμένης παραγωγής Giulia και  Stelvio 6C Villa d’Este, αλλά και οι συλλεκτικές νέες GTA και GTAm,  αποτελούν τα πλέον πρόσφατα δείγματα αυτής της συνέχεια όπως εκφράζεται από μια σειρά χαρακτηριστικών.


Από την αφετηρία της πορείας της το 1910, η Alfa Romeo ανέπτυξε μια πολύ ξεχωριστή σχεδιαστική γλώσσα. Οι φόρμες και τα στιλιστικά στοιχεία που αναπτύχθηκαν πολύ σύντομα συνδέθηκαν αδιάσπαστα με τη μάρκα, όπως η τριγωνική μάσκα (“Scudetto”), αλλά και οι αεραγωγοί εκατέρωθεν αυτής που δημιούργησαν το γνωστό “Trilobo”. Μέσα στα χρόνια οι αναλογίες αυτών των χαρακτηριστικών άλλαξαν, αλλά η βασική μορφή έμεινε αναλλοίωτη δίνοντας το στίγμα μιας Alfa Romeo με την πρώτη ματιά. 


Ακόμα και διάσημοι ανεξάρτητοι σχεδιαστές και κατασκευαστές αμαξωμάτων, ακολούθησαν αυτές τις γραμμές, δημιουργώντας μοναδικές κατασκευές, όπως η 6C 2500 SS Coupé Villa d’Este του Bianchi Anderloni από το 1949, το πνεύμα της οποίας ξαναζεί σήμερα με τις νέες Giulia και Stelvio 6C Villa d’ Este. Ακόμα και οι τεχνικές προδιαγραφές κατασκευών κορυφαίας απόδοσης της μάρκας, όπως η Giulia GTA, δεν στέρησαν αυτή την αρμονία αφού όπως αναφέρει και ο Επικεφαλής Εξωτερικής Σχεδίασης της Alfa Romeo, κ. Alessandro Maccolini, «Το εμπρός μέρος ενός αυτοκινήτου δίνει πάντα την πρώτη εντύπωση. Το “Trilobo” είναι ένα πάρα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο και στην Alfa Romeo μιλάμε για την «αναγκαία ομορφιά», δηλαδή την ικανοποίηση των τεχνικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα είναι η αεροδυναμική απόδοση και η ψύξη του κινητήρα στην GTA, αλλά με τον πλέον άρτιο αισθητικά τρόπο, γιατί μια Alfa Romeo είναι υποχρεωμένη να είναι όμορφη.»     

Η διαχρονική εμπλοκή της μάρκας στους αγώνες έδωσε την ευκαιρία στους μηχανικούς της μάρκας να εξελίσσουν στις πιο απαιτητικές συνθήκες λύσεις που πολύ σύντομα θα έβρισκαν το δρόμο για τα αυτοκίνητα παραγωγής. Μια επιλογή που μπορεί κανείς να δει σε κλασσικά μοντέλα, όπως η σειρά 6C από τη δεκαετία του 1920, μέχρι τα σύγχρονα μοντέλα της μάρκας, τις Giulia και Stelvio, οι οποίες ανεξάρτητα από την έκδοση εφοδιάζονται με μηχανικά μέρη τεχνολογίας αιχμής, όπως ο άξονας μετάδοσης από ανθρακονήματα, η εμπρός ανάρτηση με διπλά ψαλίδια και η πίσω πολλαπλών συνδέσμων Alfa LINK, αλλά και το καινοτόμο σύστημα brake-by-wire IBS. Η σύνδεση των μοντέλων παραγωγής της μάρκας με τους αγώνες γίνεται ακόμα πιο έντονη στις κορυφαίες εκδόσεις όπως η GTA του 1965, αλλά και στη σύγχρονη αναγέννηση της, τη νέα Giullia GTA.

Το τελευταίο συστατικό που κάνει τη διαφορά σε κάθε δημιουργία της Alfa Romeo είναι οι άνθρωποι που θα καλύψουν χιλιάδες χιλιόμετρα στο θρυλικό κέντρο δοκιμών της μάρκας στο Balocco, αλλά και σε δρόμους σε όλο τον κόσμο για να ρυθμίσουν κάθε πτυχή του οχήματος.

Πολλοί από αυτούς εντάχθηκαν στο δυναμικό της εταιρείας αμέσως μετά τα σχολικά ή φοιτητικά τους χρόνια και παρέμειναν πιστοί στη μάρκα μέχρι  τη συνταξιοδότηση τους. Από το νέο αρχηγείο της μάρκας που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το Centro Stile Alfa Romeo, μέχρι το Balocco και τις πίστες αγώνων σε όλο τον κόσμο, η Alfa Romeo διατηρεί το ξεχωριστό της DNA, εκφράζοντας μια ξεχωριστή, όσο και διαχρονική φιλοσοφία στο χώρο του αυτοκινήτου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top