Δοκιμάζουμε το Seat Ibiza 1.0 με τους 115 ίππους

Ισπανική επίθεση 

Seat Ibiza 1.0 δοκιμή test

To best seller της  Seat αναμφισβήτητα είναι το Ιbiza. Στην Ελλάδα όπου τα σούπερ μίνι έχουν την τιμητική τους καθώς αποτελούν εκτός από το δεύτερο αυτοκίνητο και το πρώτο αυτοκίνητο της οικογενείας η κάθε αυτοκινητοβιομηχανία  πριμοδοτεί πλέον τα μοντέλα της συγκεκριμένης κατηγορίας με πλούσιο εξοπλισμό αλλά και οικονομικούς κινητήρες. Στην περίπτωση του Ibiza  της δοκιμής μας είχε το μοτέρ της μαμάς  VW με τα 115 άλογα και τον κυβιοσμό των 1000 κυβικών εκατοστών που κάνει την εφορία να σε …ξεχάσει.Το Ibiza ‘αδελφάκι» των VW Polo και Skoda Fabia΄ «πατάει» επίσης στην πλατφόρμα MQB A0 αλλά δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτά καθώς οι σχεδιαστές του έδωσαν καθαρά δικό του χαρακτήρα και πιο επιθετική σχεδίαση.

Ξεκινώντας   από το «πρόσωπο» δεν μπορείς να μην ξεχωρίσεις τα επιθετικά φωτιστικά σώματα που δένουν αρμονικά με την μάσκα ενώ οι σπορτίβικες γραμμές του αμαξώματος  με γωνίες και ακμές είναι σίγουρο ότι θα αρέσουν σε όσους είναι νέοι ή έχουν νεανική ψυχή.

Οι κοντοί πρόβολοι το  μακρύτερο μεταξόνιο και τα μεγαλύτερα  μετατρόχια προσθέτουν πόντους όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και πρακτικά. Οι επιβάτες έχουν στην διάθεση τους σαφώς μεγαλύτερους χώρους ενώ το πορτμπαγκάζ διαθέτει  355 λίτρα, τιμή που είναι στην κορυφή της κατηγορίας.(μήκος 4,059 μέτρα,πλάτος 1,70 μέτρα ,ύψος 1,444 μέτρα) Εσωτερικά η σχεδίαση επίσης από τις κοφτές γραμμές με το ταμπλό  να είναι κατασκευασμένο από σκληρά υλικά με διαίτερα προσεκτική συναρμογή. Τόσο οι διακόπτες όσο και ο πίνακας οργάνων «φωνάζουν ΄» για την Γερμανική καταγωγή του αυτοκινήτου. Ανάμεσα στα όργανα με την πλάγια γραμματοσειρά υπάρχει οθόνη όπου προβάλλονται οι ενδ4είξεις του υπολογιστή ταξιδιού.


Στα hi –lights ανήκει η έγχρωμη οθόνη αφής 6,5 ή 8 ιντσών(  ανάλογα  με την έκδοση )η οποία προβάλλει όλες τις  ενδείξεις από τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου συν τα  γνωστά στοιχεία συνδεσιμότητας Apple Car Play, Android Auto και Mirror Link, συν τον επαγωγικό φορτιστή κινητού. Ο τρόπος  χειρισμού είναι απλός καθώς μοιάζει με οθόνη κινητού ενώ όταν μπεις στις εσωτερικές λειτουργίες χρειάζεσαι έναν μικρό χρ΄΄ονο εξοικείωσης για να μην αποσπάται η προσοχή σου στον δρόμο.

Από πλευράς ηλεκτρονικών συστημάτων  υποβοήθησης οδηγού και ασφάλειας δεν έχεις κανένα   παράπονο καθώς υπάρχουν ESC, Hill Control, έξι αερόσακοι με την δυνατότητα  Brake Assist, Adaptive Cruise Control. Επιπλέον στον στάνταρ εξοπλισμό είναι και η αυτόματη λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων. Η βαθμολογία των  πέντε  αστέρων του EuroNcap συμπληρώνει τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας εδικά με τις νέες αυστηρότερες  προδιαγραφές

.  
Τα καλά νέα συνεχίζονται όταν δώσεις «ζωή» στον τρικύλινδρο πασπαρτού κινητήρα του ομίλου της VW. Με κυβισμό όπως είπαμε μόλις  999 κ.εκ.με την κωδική ονομασία 1.0 ECO  TSI  αποδίδει 115 ίππους μeταξύ 5000-5500 σ.α.λ. Στην πράξη   νιώθεις ότι έχεις να κάνεις με μοτέρ μεγαλύτερου κυβισμού.  Συμπαραστάτης το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων με τις 6 σχέσεις με τα «θετικά» κουμπώματα στις αλλαγές.

Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε  9,3 δευτερόλεπτα   με την βελόνα του ταχύμετρου να αγγίζει τα 195 χλμ,/ώρα. Ο κινητήρας που καλύπετι τις σύγχρονες αυστηρές  προδιαγραφές ρύπων  είναι ελαστικόςμε γραμμική λειτουργία μεε την ροπή των   200 Nm να εμφανίζεται στην κλίμακα 2000-3500 σ.α.λ. Και όλα αυτά με μειωμένη μέση κατανάλωση καυσίμου που κυμαίνεται στα 6 με 7 λίτρα.


Το Ibiza είναι ιδιαίτερα ευχάριστο στην οδήγηση με το σύστημα  διεύθυνσης να είναι  ελαφρύ και να δίνει πληροφορίες στον οδηγό. Οι μηχανικοί ξέστησαν καλά στον δρόμο με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο τις δυνατότητες του κινητήρα  ακόμη και σε στροφιλίκια χωρίς να αντιμετωπίζεις δυσάρεστες εκπλήξεις. Επιπλέον ο μαλακός συμπλέκτης δίνει ευκολία χρήσης του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη  όπου κινείσαι και τις περισσότερες φορές. Τα φρένα άμεσα και αποτελεσματικά συμπληρώνουν την ασφαλή , απροβλημάτιστη οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Το Ibiza 1,0  με τα 115 άλογα στην έκδοση Style με πλούσιο εξοπλισμό κοστίζει 14355 ευρώ.

Βαγγέλης Γκούμας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top