Οδηγούμε το νέο Nissan Micra 10 IG-T 100 PS

Κερδίζει το χειροκρότημα 

Νέο Nissan Micra 10 IG-T 100 PS Δοκιμή

Η Nissan με τη νέα γενιά Micra μας εξέπληξε ευχάριστα. Η πρωτοποριακή σχεδίαση , η  ποιότητα κατασκευής και η παροιμιώδης αξιοπιστία κέρδισαν μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού . Τώρα το Ιαπωνικό μοντέλο κερδίζει ένα ακόμη χειροκρότημα καθώς  εφοδιάστηκε με τουρμπάτο  χιλάρη μοτέρ το οποίο στην έκδοση της δοκιμής μας αποδίδει 100 δυνατά άλογα που δίνουν άλλη σαφώς καλύτερες επιδόσεις από τον προηγούμενο τουρμπάτο 900άρη. Το είχαμε οδηγήσει στην πρώτη δημοσιογραφική παρουσίαση στην Ελλάδα αλλά τώρα είχαμε την ευκαιρία να το κρατήσουμε περισσότερες μέρες στα χέρια  μας για να δανείσουμε περισσότερα χιλιόμετρα τόσο μέσα στην πόλη όσο και εκτός. 


Α ξεκινήσουμε λοιπόν από τον υπερτροφοδοτούμενο  τρικύλινδρο κινητήρα, προϊόν συνεργασίας με τις Renault με τον κωδικό  10 IG-T , ο οποίος παρουσιάζει  μια σειρά αλλαγών ουσίας, όπως είναι η αποκλειστική πατέντα με επίστρωση Plasma (ατσαλιού) αντί χιτωνίων στους τρεις κυλίνδρους. Το σύστημα ψύξης έχει βελτιωθεί όπως οι ηλεκτρονικοί ενεργοποιητές βαλβίδων ανακούφισης του υπερτροφοδότη  ενώ μεταξύ άλλων και  η νέα κυλινδροκεφαλή  με ενσωματωμένη πολλαπλή εξαγωγής έχουν  αναβαθμίσει το μηχανικό σύνολο. 


Τα κέρδη είναι πολλά όπως  η μεγαλύτερη ισχύς κατά 10 άλογα η οποία φτάνει τώρα τα 100 άλογα στις/5.000 σ.α.λ.  ενώ και η ροπή είναι αυξημένη κατά 20 Nm φτάνοντας τώρα στα 160 Nm  στις  2.750 σ.α.λ. Η  τελευταία τιμή έχει ελαχιστοποιήσει το μικρό κενό ισχύος που υπήρχε στον 900’αρη κινητήρα το οποίο εμφανίζονταν σε κάτω από τις 1750 σ.α.λ.   Στην πράξη όλα είναι καλύτερα στο πάτημα του γκαζιού. Το μοτέρ ανεβάζει στροφές με ευκολία , είναι πιο ήσυχο και δεν χρειάζεται να βυθίζεις το δεξί σου πόδι στο πεντάλ για να επιταχύνεις. Τα  0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 10,9 δευτερόλεπτα ενώ είδαμε την βελόνα του ταχύμετρου να αγγίζει με ευκολία τα 185 χλμ./ώρα.


Στον ανοιχτό δρόμο βλέπεις ότι η «μακριά» 5η ταχύτητα στο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων σε βοηθά να κρατάς με άνεση υψηλούς ρυθμούς στον ανοιχτό δρόμο χωρίς να χρειάζεσαι να κατεβάσεις για να αναπτύξεις ταχύτητα. Οι καλύτερες τιμές δεν αφορούν μόνο τις επιδόσεις αλλά και την οικονομία καυσίμου και τους ρύπους. Η μέση κατανάλωση ακόμη και με « βαρύ πόδι κρατιέται κάτω από τα 6 λίτρα /100 χλμ.  ενώ οι εκπομπές  CO2 είναι  χαμηλότερες από -13 έως -15 γρμ./χλμ.  ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού. (Εκπομπές CO2: 103-105 γρμ./χλμ.)
Τα θετικά του κινητήρα έχουν αντίκτυπο και στην οδική συμπεριφορά του Micra.Η ευελιξία μέσα στην πόλη όπου περνά το μεγαλύτερο μέρος της «ζωής» του είναι δεδομένη όπως και η ευκολία στον χειρισμό του

.Το Ιαπωνικό μοντέλο  με το στιβαρό πλαίσιο είναι ευχάριστο στην οδήγηση  ,με μικρές κλίσεις στις στροφές,   με το σύστημα  διεύθυνσης να έχει θετική αίσθηση. Ακόμη και στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης δεν χάνεται ή πρόσφυση ούτε το αίσθημα ασφαλείας σε οδηγό και επιβάτες. Σταθερό και ευθύβολο στον ανοιχτό δρόμο και με αποτελεσματικά φρένα το Micra έχει προσόντα μεγαλύτερης  κατηγορίας αυτοκινήτου. Το Micra με το νέο μοτέρ και τον αναβαθμισμένο εξοπλισμό έγινε…Mega.  

 
Δεν είναι όμως μόνο τα μηχανικά μέρη που αναβαθμίστηκαν αλλά και το εσωτερικό του αυτοκινήτου  Η ποιότητα κατασκευής ενισχύεται από τα μαλακό αφρώδες υλικό που «ντύνει» το ταμπλό που διακρίνεται για τον μοντέρνο σχεδιασμό του. Στα hi tech στοιχεία του αυτοκινήτου εκτός από την 5άρα οθόνη ανάμεσα στα όργανα , τώρα εντάσσεται το νέο σύστημα  ψυχαγωγίας κι συνδεσιμότητας  NissanConnect με την οθόνη αφής των 7 ιντσών ενώ πλέον υπάρχουν και πίσω ηλεκτρικά παράθυρα. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι εντελώς μεταξύ οδηγού και οχήματος. Με και ενσωματώνει πλήρως το smartphone σας με το αυτοκίνητο ενώ υπάρχει και η δυνατότητα  ενημέρωσης του αλλά και του  λογισμικού με τη μέθοδο Over The Air (OTA). Στάνταρ είναι το  Apple CarPlay και το  Android Auto στην δεύτερη έκδοση  εξοπλισμό την Acenta. Διαθέσιμη είναι και η νέα «πλοήγηση από Πόρτα σε Πόρτα» (Door to Door Navigation) με την βοήθεια  της οποίας μπορείτε να προγραμματίσετε την διαδρομή που  θέλετε  μέσω του smartphone σας από το σπίτι σας. Το  TomTom Premium Traffic δίνει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση στον δρόμο. Όσο για τους χώρους είναι πολύ καλοί ενώ για τις αποσκευές υπάχρουν διαθέσιμα  300 λίτρα. 


Το Micra εξωτερικά δεν έχει αλλαγές  και γιατί να έχει άλλωστε καθώς η σχεδίαση του είναι εξαιρετική Για  να αποκτήσετε το Nissan Micra 10 IG-T 100 PS στην βασική έκδοση Energy η οποία διαθέτει μεταξύ άλλων ESP, 6 αερόσακους, ,σύστημα ενεργής πέδησης χρειάζεστε 14.290 ευρώ. Η επομένη  Acenta  διαθέτει επιπλέον  το  σύστημα με την οθόνη αφής των 7 ιντσών ,16άρες ζάντες αλουμινίου και διακοσμητικά φιλέτα σε διάφορα σημεία του αυτοκινήτου. Η τιμή είναι στα  14.890 ευρώ.

Βαγγέλης Γκούμας
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top