Στο εργοστάσιο της Seat οι εργαζόμενοι την περνούν… ζάχαρη

Δείτε τις παροχές τους

SEAT  Martorell

Το εργοστάσιο της Seat στο Martorell είναι μία πόλη με έκταση 2,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σαν το Πριγκιπάτο του Μονακό για παράδειγμα. Υπάρχουν δρόμοι, σηματοδότες, σιδηροδρομικοί σταθμοί, πυροσβέστες αλλά και ιατρική υπηρεσία που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.  Η ημέρα ξεκινά με μάθημα γυμναστικής Μοιάζει με ένα τυπικό γυμναστήριο σε μία μεγάλη πόλη αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας από τους χώρους του Κέντρου Ιατρικής Φροντίδας και Αποκατάστασης (CARS).

Είτε ένας υπάλληλος τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της εργασίας του ή στον ελεύθερο χρόνο του, το ιατρικό προσωπικό κάνει διάγνωση της κατάστασής του και του συνυπογραφεί τη θεραπεία που σε μερικές περιπτώσεις περιλαμβάνει και αποκατάσταση.  Το περασμένο έτος πραγματοποιήθηκαν περίπου 27.000 συνεδρίες φυσικοθεραπείας οι οποίες κατά μέσο όρο είναι 84 την ημέρα. Όλη αυτή η δουλειά σε συνδυασμό με την πρόληψη, μειώνει τη διάγνωση και το χρόνο ανάρρωσης των ασθενών. Η διάρκεια των αναρρωτικών αδειών εξαιτίας εργατικών ατυχημάτων μειώνεται κατά 48%.Σε ένα από τα δωμάτια στο κέντρο, ένας υπάλληλος μιμείται τις κινήσεις που κάνει στη γραμμή συναρμολόγησης και 20 κάμερες καταγράφουν τις χειρονομίες του. Αυτό είναι το βιομηχανικό εργαστήριο, πρόκειται για τη μοναδική μονάδα τέτοιου είδους μέσα σε εργοστάσιο στην Ισπανία. Όχι μόνο χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει την υγεία των μυών και των αρθρώσεων έπειτα από ένα ατύχημα αλλά επίσης για να υπολογίσει την μυϊκή δύναμη που απαιτείται σε συγκεκριμένες εργασίες.

Η τεχνολογία αυτή συνδυάζεται με την εικονική πραγματικότητα, την ίδια τεχνική που χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν τα βιντεοπαιχνίδια ή οι ταινίες κινουμένων σχεδίων και βοηθάει στον σχεδιασμό σταθμών εργασίας που είναι πιο εργονομικοί. «Εμπρός, πάμε! Push-ups και όρθιοι στα πόδια σας!» φωνάζει ο προσωπικός γυμναστής για να εμψυχώσει ένα γκρουπ 10 υπαλλήλων με το ρυθμό της μουσικής. Το γκρουπ αυτό προπονείται το πρωί αλλά τα μαθήματα γυμναστικής πραγματοποιούνται όλη την ημέρα από τις 6 π.μ μέχρι τις 10 μ.μ. Το CARSFIT είναι ένα πρόγραμμα σωματικής βελτίωσης ειδικά σχεδιασμένο για τους υπαλλήλους της SEAT. Υπάρχει ακόμη  δωρεάν ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Σε ένα χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 3.400 υπέρηχοι, περίπου 320 μαστογραφίες και εντοπίστηκαν 10 περιπτώσεις καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Το 85% των γυναικών που έλαβαν φροντίδα στο CARS δεν είχαν κάνει ποτέ πριν τέτοιου είδους ιατρικές εξετάσεις.

Βαγγέλης Γκούμας

 

 

Βαγγέλης Γκούμας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top