Flashback: 25 χρόνια από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ!

Σαν σήμερα το 1987 η νίκη της Εθνικής μπάσκετ

Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα και τα άλλα παιδιά, πανηγυρίσαμε τέτοια μέρα πριν από 25 χρόνια την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ!

Ήταν 14 Ιουνίου του 1987: η Εθνική μας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο νικώντας την τότε υπερδύναμη του αθλήματος, ΕΣΣΔ, με 103 - 101 στην παράταση.

Εκείνο το καλοκαίρι η Ευρώπη μιλούσε για τους Έλληνες: στην πρεμιέρα της διοργάνωσης νικήσαμε 109 – 77 την Ρουμανία και στη συνέχεια την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία με 84 – 78, ενώ ακολούθησαν δύο ήττες (106 – 89 από την Ισπανία και 69 – 66 από την ΕΣΣΔ) και νίκη με 82 – 69 επί της Γαλλίας.

Στα προημιτελικά, η γαλανόλευκη επικράτησε της Ιταλίας με 90 - 78 και στη συνέχεια επί της Γιουγκοσλαβίας με 81 – 77, για να βρεθεί αντιμέτωπη με την ΕΣΣΔ στον τελικό.
Η κανονική διάρκεια του αγώνα βρήκε τις δύο ομάδες στο 89 - 89, με τον Αργύρη Καμπούρη να «γράφει» με τις βολές του τις σελίδες της επικής μας νίκης.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, η Εθνική μας είχε προπονητή τον Κώστα Πολίτη και έπαιζαν οι Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Αργύρης Καμπούρης, Παναγιώτης Φασούλας, Μέμος Ιωάννου, Φάνης Χριστοδούλου και Νίκος Γκάλης.

Εκτός από την πρωτιά, οι Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Φασούλας μπήκαν στο top5 της διοργάνωσης, ενώ ο Γκάλης αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά!

Οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν, με το «Final Countdown» να ηχεί και τις γαλανόλευκες να κυματίζουν, σκηνές που επαναλήφθησαν το καλοκαίρι του 2004…

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες και θυμηθείτε τον θρίαμβο του ελληνικού μπάσκετ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top