Το σύμπαν συνωμοτεί my arse…

Φωτογραφια αρθρογραφου

Ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο

Θα 'θελα να 'χα μπροστά μου τον Κοέλιο σε ένα τετ-α-τετ όχι αβρότητας, αλλά ξεχεστηρίου για το σύμπαν του, που συνωμοτεί όταν θέλεις κάτι πολύ!

Γιατί το σύμπαν φίλε, μάλλον γραμμένο σ’ έχει κι αυτό ο Κοέλιο δε στο είπε. Ούτε η δύναμη της σκέψης, ούτε ο πόθος για μια σου επιθυμία, ούτε η θέλησή σου είναι αρκετά για να το κινητοποιήσουν.

«Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις»! Παίζει να είναι και η μεγαλύτερη απάτη που έχει ειπωθεί ποτέ, την οποία οι απελπισμένοι απαντάχου, αναζητώντας από κάπου να κρατηθούν, το έχουν κάνει Ευαγγέλιο κι έχουν γεμίσει φράγκα τις τσέπες του συγγραφέα του.

Διότι φίλε, ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο που έχουν πει και οι Πυξ Λαξ, μιας και αρχίσαμε τις κλισαδούρες, και για να το πετύχεις θέλει κόπο… πολύ κόπο και προσπάθεια κι έχει και απογοητεύσεις και πόνο και ψευδαισθήσεις και ψήγματα ελπίδας.

Θα μου πεις πολλή μαυρίλα έπεσε κι όλα εξαρτώνται από τον στόχο. Αλλά αυτό που θέλεις πολύ, συνήθως δεν είναι κάτι πολύ μεγάλο;

Ε… αυτό το μεγάλο φαντάσου ότι βρίσκεται σ' ένα ψηλό βουνό κι εσύ είσαι ο Σίσυφος που προσπαθείς να ανεβάσεις τον βράχο στην κορυφή κι αυτός συνεχώς κατρακυλά και ξεκινάς πάλι απ’ την αρχή.

Ή καλύτερα, φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε μια ανοιχτή θάλασσα, μικρός και αδύναμος να ελέγξεις τις τρικυμίες και τις μπουνάτσες που θα βρεις στο ταξίδι για την κατάκτηση του στόχου.

Κι εσύ θα τραβάς κουπί, θα ανοίγεις πανιά, θα προσπαθείς να μείνεις όρθιος μέσα στη θαλασσοταραχή, περιμένοντας εκείνες τις στιγμές της νηνεμίας που θα σε αφήσουν να απολαύσεις αυτό το ταξίδι και να ξεχωρίσεις μέσα από το σκοτάδι τις ακτίνες του φωτός.

Πάντως σίγουρα με το να το θέλεις μόνο δεν πρόκειται να το πετύχεις κι άσε τον Κοέλιο να λέει. Η κατάκτηση του στόχου είναι… «επικίνδυνη αποστολή» με αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Και μπορεί στο τέλος να είσαι από αυτούς που παρά την ταλαιπωρία θα επιμείνεις και θα τον φτάσεις τον στόχο σου, μπορεί και όχι… Όμως σε όλη αυτή την προσπάθεια κάτι καινούργιο θα έχεις αποκομίσει. Μια νέα σούπερ δύναμη που δεν ήξερες ότι είχες, ένα μάθημα για το μέλλον, ένα παράσημο για τη μετέπειτα ζωή, όλα εφόδια για τον επόμενο στόχο, που μπορεί να είναι πιο εύκολος ή πιο δύσκολος.

Έτσι είναι η ζωή, θα πέφτεις, θα απογοητεύεσαι, αλλά πάντα θα σηκώνεσαι για την επόμενη προσπάθεια που θα φέρει τη χαρά και την ικανοποίηση ότι τα κατάφερες να μείνεις όρθιος και ζωντανός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top