Δηλώσεις Ε3: Διακοπή εργασιών το 2016 και προκαταβολή φόρου το 2017- Φοροτεχνικός εξηγεί «το καλό της υπόθεσης»

Η ΑΑΔΕ με διευκρινιστική εγκύκλιο "ξεκαθάρισε" το τοπίο

Αρχικά μπορεί να προκάλεσε αναταραχή στους επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους μέσα στο 2016, αλλά με τη διευκρινιστική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ και την άμεση απόφαση  του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, τα πράγματα μπήκαν σε τάξη.

Ο λόγος για τις δηλώσεις του Ε3, οι οποίες «εμφάνισαν» προκαταβολή φόρου για το 2017, σε επαγγελματίες που είχαν κάνει διακοπή εργασιών μέσα στο 2016.

Με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, έγινε σαφές ότι «σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος που αφορά η δήλωση και δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα στο διανυόμενο αυτό έτος (έτος υποβολής της δήλωσης)».

Δείτε εδώ την διευκρινιστική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

Ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης παρουσιάζει στο star.gr, μια τέτοια περίπτωση επαγγελματία.

 

Όπως αναλύει ο φοροτεχνικός στο star.gr, οι "τότε" επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν με τον φόρο εισοδήματος του 2016 (προθεσμία καταβολής β’ δόσης μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου) και την προκαταβολή φόρου για το 2017.

«Θα γίνει νέα εκκαθάριση σε όσους έχουν κάνει διακοπή έως 31 Δεκεμβρίου 2016 και καθόλη τη διάρκεια του 2016, έτσι ώστε ότι προκαταβολή φόρου που τους ζητήθηκε, να τους επιστραφεί ή να συμψηφιστεί με άλλα χρέη που έχουν» προσθέτει ο ίδιος στο star.gr και εξηγεί:

«Αυτό είναι πολύ καλό γι’ αυτούς τους ανθρώπους, γιατί η απόφασή τους να κάνουν διακοπή επαγγέλματος σημαίνει ότι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση με την επιχείρησή τους».

Ο κος Μπόκαρης επισημαίνει ότι «με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν με κάποιο τρόπο να μειώσουν τα χρέη τους, γιατί μην ξεχνάμε ότι οι 9 στους 10 φορολογούμενους έχουν χρέη στην εφορία. Όσοι δεν έχουν χρέη προς τα δημόσια ταμεία θα την πάρουν πίσω ως επιστροφή».

Μάλιστα, ο φοροτεχνικός επισημαίνει στο star.gr ότι «μέχρι και πέρυσι κάποιος πλήρωνε προκαταβολή φόρου, ακόμη κι αν είχε πάψει να είναι επαγγελματίας. Αυτά τα χρήματα συμψηφίζονταν με την επόμενη δήλωση».

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις

Όπως ανέφερε την Τετάρτη, ο οικονομικός συντάκτης του Star Γιώργος Παππούς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι  οι οποίοι διέκοψαν τις εργασίες τους  πρέπει να σπεύσουν με το «χαρτί» στο χέρι στις εφορίες, προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση,  χωρίς προκαταβολή φόρου για 2017.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή δεν υπήρχε ένα ειδικό «κουτάκι» στην δήλωση Ε3 για  τους 50.000 φορολογούμενοι με «μπλοκάκια» που διέκοψαν πέρσι τις εργασίες τους για να γλιτώσουν τις εισφορές αλλά και την  100% προκαταβολή φόρου  για ατομικές επιχειρήσεις. 

«Μαζεύουν» πίσω τις προκαταβολές για όσους έκαναν διακοπή εργασιών

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top