Τρίτη η Ελλάδα στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία…. αλλά από το τέλος

Τι αναφέρει ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για το 2017 (DESI)

Τρίτη η Ελλάδα στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία…. αλλά από το τέλος

Τρίτη από το τέλος μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ κατατάσσεται η Ελλάδα, όσον αφορά τις επιδόσεις της στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για το 2017 (DESI) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που παρουσιάζει τις επιδόσεις των 28 κρατών-μελών σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων, από τη συνδεσιμότητα και τις ψηφιακές δεξιότητες μέχρι την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο αλλά το χάσμα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο μεταξύ των προηγμένων ψηφιακά χωρών και των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις. Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες και επενδύσεις για την πλήρη αξιοποίηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες προηγούνται φέτος ως προς τον δείκτη DESI και έπονται το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία. Οι τρεις ψηφιακοί «πρωταθλητές» της ΕΕ είναι και παγκόσμιοι πρωταθλητές έχοντας ξεπεράσει τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι οι χώρες της ΕΕ που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο. Παρά τις κάποιες βελτιώσεις, αρκετά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, εξακολουθούν να υστερούν όσον αφορά το ψηφιακό τους περιβάλλον σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας είναι ένας σύνθετος δείκτης για τη μέτρηση της προόδου στον ψηφιακό τομέα μέσω των εξής πέντε συνιστωσών:

1. Συνδεσιμότητα. Αφορά: σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα, ευρυζωνικές κινητές επικοινωνίες, ευρυζωνικές ταχύτητες και τιμές.

2. Ανθρώπινο κεφάλαιο. Αφορά: Χρήση του Διαδικτύου, βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.

3. Χρήση του Διαδικτύου. Αφορά:Χρήση από τους πολίτες του περιεχομένου, των επικοινωνιών και των επιγραμμικών (on-line) συναλλαγών.

4. Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας. Αφορά: Ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και ηλεκτρονικό εμπόριο.

5. Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Αφορά: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top