Συνάντηση υψηλού επιπέδου με δεκατέσσερις εκπροσώπους μη ομολογιακών οργανώσεων (κυρίως τεκτονικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και μεικτών ταγμάτων), που εργάζονται στην ΕΕ, διοργάνωσε σήμερα στην έδρα της Κομισιόν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τϊμμερμανς, για 8η φορά φέτος, από την αξιοποίηση του σχετικού άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Το θέμα συζήτησης ήταν: «Το μέλλον της Ευρώπης: μια αποτελεσματική Ένωση βασιζόμενη σε αξίες». Αποτέλεσε, δε, ευκαιρία κατά την Κομισιόν για να συζητηθούν σε βάθος ζητήματα που σχετίζονται με τις αξίες και τη διακυβέρνηση και το  πώς μπορεί να γίνει η Ευρώπη πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική και πιο ουσιαστική.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στις βασικές κοινωνικές αρχές που πρέπει να προαχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στους καλύτερους τρόπους προσέγγισης του έργου αυτού.

Οι οργανώσεις που συμμετείχαν κλήθηκαν να συνεργαστούν με την Κομισιόν καθ` όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης, να μεταφέρουν τις απόψεις των οργανώσεων που εκπροσωπούν και να ενθαρρύνουν περαιτέρω τον διάλογο επί των ιδεών που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση.

«Η Ευρώπη διανύει μια κρίσιμη καμπή και, κατά τη γνώμη μου, η πλέον θεμελιώδης υποχρέωσή μας είναι να αφουγκραστούμε τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους πολίτες μας, ανεξάρτητα απ` την πίστη ή τις πεποιθήσεις τους. Η Κομισιόν αξιοποιεί αυτή τη μοναδική συγκυρία για να συζητήσει τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας πρέπει να εξακολουθήσουν να αποτελούν το θεμέλιο των μελλοντικών επιλογών μας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε ευρύ διάλογο για να συζητήσουμε πώς μπορούν να εδραιωθούν αποτελεσματικά οι μελλοντικές μας πολιτικές στις κοινές μας αξίες» δήλωσε σχετικά ο Πρώτος Αντιπρόεδρος.

Οι εκπρόσωποι των δεκατεσσάρων οργανώσεων ήταν οι εξής:

— κ. Marie-Thérèse BESSON, πρόεδρος του «Institut Maçonnique Européen» (Ευρωπαϊκό Τεκτονικό Ινστιτούτο), μεγάλη διδάσκαλος της Γυναικείας Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας.
— κ. Martine CERF, γενική γραμματέας της οργάνωσης «Egalité Laïcité Europe» (EGALE).
— κ. Claudette CLAVEL, αναπληρώτρια μεγάλη διδάσκαλος του διεθνούς μεικτού τεκτονικού τάγματος «Le Droit Humain».
— κ. Andrezj DOMINICZAK, πρόεδρος της Πολωνικής Ανθρωπιστικής Ένωσης.
— κ. Giulio ERCOLESSI, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ανθρωπιστικής Ομοσπονδίας.
— κ. Philippe FOUSSIER, πρώτος αναπληρωτής μεγάλος διδάσκαλος της τεκτονικής οργάνωσης «Grand Orient de France» (Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας).
— κ. Manuel LOPEZ ALVAREZ, πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας του διεθνούς μεικτού τεκτονικού τάγματος «El Derecho Humano».
— κ. Lone Ree MILKAER, πρόεδρος της Δανικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας.
— κ. Keith PORTEOUS WOOD, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης «National Secular Society» (Εθνική Κοσμική Εταιρεία).
— κ. Jean-Michel REYNAUD, πρόεδρος της οργάνωσης «Contribution des Obédiences Maçonniques Adogmatiques et Libérales à la Construction Européenne» (COMALACE) (Συνεισφορά των Τεκτονικών, Αδογματικών και Φιλελεύθερων Δογμάτων στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα).
— κ. Claude WACHTELAER, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Ελευθερία της Σκέψης (AEPL).
— κ. Oscar de WANDEL, μεγάλος καγκελάριος της Μεγάλης Στοάς του Βελγίου.
— κ. Frieder Otto WOLF, πρόεδρος του Γερμανικού Ανθρωπιστικού Συνδέσμου (Humanistischer Verband Deutschlands — HVD).

Tags: