Τα 4χρονα από φέτος στα νηπιαγωγεία - Σε ποιους δήμους ισχύει o νέος νόμος

Ποιοι αντιδρούν και ποιοι συμφωνούν με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση - Τι λένε στο star.gr

Τις αντιδράσεις του για τον νόμο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των Παιδικών Σταθμών σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το star.gr

Νέα δεδομένα θα ισχύουν για τους μικρούς μαθητές από το σχολικό έτος 2018-2019. Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2018  σε 184 δήμους της χώρας τα 4χρονα θα πρέπει να φοιτούν στα νηπιαγωγεία για δύο χρόνια, ενώ σε βάθος τριετίας θα είναι υποχρεωτική η προσχολική εκπαίδευση για όλα τα 4χρονα. 

Η εξέλιξη αυτή χαροποιεί ιδιαίτερα τους εργαζόμενους γονείς, καθώς μέχρι τώρα αγωνιούσαν για το αν θα έπαιρναν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, ενώ και στο προνήπιο κάποια παιδιά τα δέχονταν με κλήρωση. Επίσης σε περίπτωση που δε γίνονταν αποδεκτά τα παιδιά, οι γονείς αναγκάζονταν να τα εγγράψουν σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, δηλαδή και επιπλέον κόστος σε κάθε οικογένεια.

Σύμφωνους εκτός από τους γονείς, βρίσκει και τους νηπιαγωγούς ο νέος νόμος. Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχουν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, ο οποίος μίλησε στο star.gr.

  

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Με υπουργική απόφαση, οι γονείς των παιδιών -τα οποία την 31η Δεκεμβρίου του 2018 θα έχουν συμπληρώσει τα  4 έτη-  είναι υποχρεωμένοι να τα  εγγράψουν στο νηπιαγωγείο και όχι σε δημοτικούς σταθμούς.

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση φέτος θα ισχύσει σε 184 δήμους και σε βάθος τριετίας θα γίνει υποχρεωτική σε όλους τους δήμους στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης.

Η πλειοψηφία των γονέων τάσσεται υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Μιλώντας στο star.gr, υποστήριξαν ότι το παιδί στην ηλικία των 4 ετών, μαθαίνει στο νηπιαγωγείο πράγματα που δε μπορεί να μάθει στον παιδικό σταθμό, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ηλικιακές αποκλίσεις (δέχονται μωρά από 6 μηνών). 

Το νηπιαγωγείο συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη του παιδιού, λένε νηπιαγωγοί

Ο δήμος των Αγίων Αναργύρων είναι ανάμεσα στους 184 δήμους, στον οποίο θα ισχύσει από φέτος η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

«Για εμάς τους νηπιαγωγούς ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, καθώς πάντα είχαμε και παιδιά στο προνήπιο. Αυτό που μπορεί να αλλάξει φέτος είναι ότι ίσως να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Ως εκπαιδευτικός όμως, είμαι απόλυτα σύμφωνη στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση για την εξέλιξη, την ανάπτυξη και την αυτονομία του παιδιού» λέει νηπιαγωγός από την περιοχή των Αγίων Αναργύρων στο star.gr.

Στο νηπιαγωγείο, το 4χρονο παιδάκι εμπλέκεται σε εκπαιδευτικές διαδικασίες, καλλιεργείται η σκέψη του, αναπτύσσεται η επικοινωνία καθώς αλληλεπιδρά με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και προετοιμάζεται κατάλληλα ώστε να είναι πιο ομαλή η ένταξή του στο δημοτικό, υποστηρίζει η νηπιαγωγός στο star.gr.

Ποιους δήμους αφορά και τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Από τους συνολικά 325 δήμους, πάνω από το 50% δηλαδή οι 184 υπάγονται στον νέο νόμο. Στην πλειονότητά τους οι δήμοι αυτοί αφορούν απομακρυσμένες ή ημιαστικές περιοχές. Τα περισσότερα αστικά κέντρα έχουν μείνει εκτός λόγω έλλειψης χώρων φιλοξενίας των 4χρονων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην Αττική, εντάσσονται στη νομοθεσία μόνο 7 δήμοι: Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Λαυρεωτικής, Ωρωπού, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Χαϊδαρίου και Μάνδρας- Ειδυλλίας.

H επιλογή των δήμων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών. Στους  δήμους που δεν εφαρμόζεται από φέτος ο νόμος εκτιμήθηκε πως δε διέθεταν τις υποδομές και το προσωπικό για να φιλοξενήσουν περισσότερα παιδιά στα νηπιαγωγεία της περιοχής τους.

Δείτε τον πίνακα νηπιαγωγείων ανά Περιφέρεια

Δείτε τον πίνακα νηπιαγωγείων ανά Δήμο

Όσοι λοιπόν γονείς κατοικούν σε κάποιον από αυτούς τους δήμους κι έχουν παιδί που θα έχει γίνει 4 ετών μέχρι το τέλος του 2018, θα πρέπει να εγγράψουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο και όχι σε παιδικό σταθμό.

Εγκύκλιος δεν έχει ακόμα εκδοθεί από το υπουργείο, ωστόσο το πιθανότερο είναι οι εγγραφές στο νηπιαγωγείο να γίνουν και φέτος κατά το πρώτο 20ήμερο του  Μαΐου, όπως έγινε και πέρυσι, σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Παιδείας. 

Αντιδράσεις από τους παιδικούς σταθμούς – Τι λέει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο star.gr

Την αντίθεση των εργαζομένων στην πρόθεση της κυβέρνησης να αφαιρέσει την αρμοδιότητα των προνηπίων από τους παιδικούς σταθμούς, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παιδικών Σταθμών, Πολυζώης Σπύρος μιλώντας στο star.gr.

«Αποδομείται μια κοινωνική υπηρεσία που παρέχει υψηλού επιπέδου έργο σε χιλιάδες παιδιά και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο και απόλυση ενός μεγάλου αριθμού υπαλλήλων» είπε ο κ. Πολυζώης.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παιδικών Σταθμών υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς είναι νήπια, ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προχειρότητα το μέτρο γιατί δε μπορεί να το κάνει καθολικά σε όλους τους δήμους» και τέλος, ότι «δε δίνεται το δικαιώματα στους γονείς να επιλέξουν ποια από τις δομές προτιμούν ώστε να φιλοξενούνται τα παιδιά τους».

«Τα παιδιά που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς έχουν καθημερινά τη φροντίδα και την αγωγή από εξειδικευμένο προσωπικό πολλών ειδικοτήτων και όχι μόνο βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών. Δεύτερον, έχουν καθημερινή σίτιση με καθημερινή σίτιση με αρίστης ποιότητας τροφή και λειτουργούν 11 μήνες τον χρόνο, σε αντίθεση με το νηπιαγωγείο που λειτουργεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου» εξήγησε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παιδικών Σταθμών στο star.gr.

της Σοφίας Βάγκα

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top