Εκδήλωση του ΕΚΠΑ για τη δωρεά οργάνων και μυελού των οστών - Βίντεο

Η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», απηύθυνε χαιρετισμό

Ειδική επιστημονική εκδήλωση με θέμα τη δωρεά οργάνων και μυελού οργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Ιδρύματος σε ευρύτερα ζητήματα Δημόσιας Υγείας.

Σε αναμονή για μεταμόσχευση βρίσκονται  στη χώρα μας περίπου 1.400 ασθενείς. Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρά την αυξανόμενη λίστα αναμονής για κατάλληλα μοσχεύματα, αντιστοιχούν μόλις 4,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.  Σε ειδική επιστημονική εκδήλωση, με θέμα τη δωρεά οργάνων και μυελού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι καθ' ύλην αρμόδιοι τόνισαν την ανάγκη αύξησης του αριθμού των εθελοντών δοτών.

«Η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα θέματα της δωρεάς οργάνων και μυελού με τους θεσμικούς φορείς, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, και με φορείς όπως η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, θα είναι συνεχής και πολυεπίπεδη» ανέφερε ο Πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος.

Π. Σφηκάκης, Μ.Β. Βαρδινογιάννη, Μ.-Α. Δημόπουλος

Η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Η ‘κοινωνική αλληλεγγύη’ είναι η λέξη κλειδί σε κάθε δύσκολη εποχή και για κάθε κρίσιμη στιγμή. Όσο περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται, όσο περισσότεροι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για το κοινωνικό καλό, τόσο πιο ανώδυνη γίνεται οποιαδήποτε κρίση. Και αυτό το βλέπουμε στο έργο μας κάθε μέρα, όλο αυτό το διάστημα που η χώρα μας βιώνει μια βαρύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση».

Η μεταμόσχευση οργάνων και μυελού των οστών αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε περίπου 150.000-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Ο κ. Π. Σφηκάκης, Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., τόνισε ότι «με προσπάθεια και επιμονή μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να τα πετύχουμε».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάσθηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις. Η τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας», όπως τονίστηκε στην ημερίδα, στα 3 χρόνια λειτουργίας της συγκέντρωσε περισσότερους από 53 χιλιάδες εθελοντές δότες. Οι ομιλητές, στις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, επεσήμαναν την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  των Ελλήνων γύρω από το θέμα της μεταμόσχευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top