Το Star στα ΕΡΕΙΠΙΑ της Λέσβου: Στον δρόμο 850 κάτοικοι- "Τρέχαμε να σωθούμε, έπεφταν τα ντουβάρια πάνω μας"

Ξεσπιτώθηκαν οι κάτοικοι- Καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια η άτυχη 43χρονη

Θλίψη και απόγνωση για τους κατοίκους του χωριού Βρίσα της Μυτιλήνης, όπου χθες, Δευτέρα, το μεσημέρι ο εγκέλαδος χτύπησε την περιοχή τους. Ξεσπιτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Το χωριό θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Από τα συντρίμμια ανέσυραν νεκρή μια μητέρα 2 παιδιών.

Τα συντρίμμια που θα δείτε στο βίντει είναι ό,τι απέμεινε από το σπίτι της άτυχης 43χρονης. Της γυναίκας που έχασε τη ζωή της όταν κατέρρευσε το σπίτι της στο χωριό Βρίσα, από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Η Ελένη Βαλελή βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρα της. Ο τοίχος έπεσε και την πλάκωσε.

O Βαγγέλης, ο κουνιάδος της, λέει στην κάμερα του Star: «Πάλευε 2 χρόνια με τον καρκίνο και πάνω που είχε πριν από λίγες ημέρες καλά αποτελέσματα, έτυχε να είναι μέσα στο σπίτι».

Τρεις ώρες οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να την απεγκλωβίσουν. Είναι μάνα 2 παιδιών... Ο 23χρονος γιος της, Σταύρος, έσκαβε με τα ίδια του τα χέρια για να βρει τη μητέρα του κάτω από τα χαλάσματα.

Το σκυλάκι της δεν έφευγε για ώρες από το σημείο της τραγωδίας. Ο σύζυγος της βρίσκεται στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος, με κατάγματα σε λεκάνη και ισχίο, ενώ αναμένεται να μεταφερθεί στην Αθήνα για να υποβληθεί σε επέμβαση.

«Τον πήραμε πάνω σε μια πόρτα από ντουλάπα και τον βγάλαμε εκτός χωριού και με αγροτικό τον πήγαμε σε κέντρο υγείας» συμπληρώνει ο Βαγγέλης.

Σε σκηνές πέρασαν τη νύχτα

Ένα ολόκληρο χωριό ισοπεδώθηκε. Πάνω από 850 άτομα έμειναν στο δρόμο μέσα σε λίγα λεπτά. Το 80% των κτηρίων κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι κάτοικοι πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στο γήπεδο του Πολιχνίτου, όπου στήθηκαν σκηνές.

Μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έδωσαν στους ταλαιπωρημένους κατοίκους φαγητό, νερό, κουβέρτες, καρέκλες και φουσκωτά στρώματα. Οικογένειες με μικρά παιδιά προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν το κακό που τους βρήκε.

Πίσω στο χωριό, κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία.

Μετρούν τις πληγές τους

Με το φως της ημέρας, όλα φαίνονται ακόμη πιο δραματικά. Οι κάτοικοι της Βρίσας κοιτάζουν σοκαρισμένοι τα γκρεμισμένα τους σπίτια.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το τοπίο θυμίζει βομβαρδισμένη περιοχή. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο και οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους, με κίνδυνο της ζωή τους.

Το σχολείο του χωριού ισοπεδώθηκε, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και ο ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής. Βουρκωμένος ο παπα- Ξενοφώντας κοιτάζει την κατεστραμμένη εκκλησία. Μάλιστα, η 43χρονη δεν μπορεί να κηδευτεί στο χωριό της, καθώς και οι δύο εκκλησίες της Βρίσας έχουν καταστραφεί, όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr.

Κλιμάκιο από το υπουργείο υποδομών με 100 μηχανικούς καταγράφουν από το πρωί της Τρίτης τις ζημιές. Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης επισκέφθηκε την περιοχή, ενώ όταν είδε μια γυναίκα να μιλάει στο τηλέφωνο και να κλαίει, την πλησίασε και της μίλησε.

Δείτε στο βίντεο τις συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε ο απεσταλμένος του Star, Λάμπρος Δεμερτζής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top