Κίνδυνος να κλείσουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις όπως λίστα Λαγκάρντ και Μπόργιανς από απόφαση του ΣτΕ!

Αν συμβεί αυτό, οι απώλειες για το δημόσιο θα είναι μεγάλες

Κίνδυνος να κλείσουν εκκρεμείς φολορολογικές υποθέσεις

Αντισυνταγματική είναι η συνεχής παράταση παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων έκρινε η αυξημένη 7μελής σύνθεσης του Β΄  Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και παρέπεμψε προ οριστική κρίση το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση κατά την οποία η Ολομέλεια του ΣτΕ συνταχθεί με την άποψη του Τμήματος, εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις θα κλείσουν άμεσα και οι απώλειες για το δημόσιο ταμείο θα είναι μεγάλες. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν και τις ελεγχόμενες λίστες όπως Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

Τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχόλησε η περίπτωση εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων στην οποία, μετά από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμενος της Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε σε βάρος της κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης.

Από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώθηκε το από 13.12.2010 φύλλο ελέγχου φόρου για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το  Β΄ Τμήμα με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Νικολάου εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 675/2017 απόφασή του με την οποία παραπέμπει στην Ολομέλεια του ΣτΕ να κριθεί η συνταγματικότητα των νόμων 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και  3842/2010 ως προς το σκέλος εκείνο που παρέτειναν  συνεχώς το χρόνο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την συνταγματική  αρχή της  αναλογικότητας. Οι συνεχείς παρατάσεις, σημειώνεται στην απόφαση, αντίκεινται στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνεται διαδοχικώς  ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου  λίγο πριν από την λήξη είτε πριν της αρχικής  παραγραφής είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής. Έτσι, ο θεσπιζόμενος με το άρθρο 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κανόνας της 5ετούς παραγραφής δεν έχει πλέον καμία περίπτωση εφαρμογής ενώ διαφαίνεται αδυναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξεως της παραγραφής. Και αυτό ανεξάρτητα από τον ισχυρισμό της Πολιτείας ότι υπάρχει συσσώρευση μεγάλου αριθμού φορολογικών υποθέσεων και για το λόγο αυτό επέρχονται συνεχείς παρατάσεις.

Ακόμη, σημειώνεται ότι λόγω των συνεχών παρατάσεων δεν μπορεί να στηριχθεί νομίμως η έκδοσή του φύλλου έλεγχου  της επίμαχης εταιρείας και θα πρέπει να ακυρωθεί.

Λόγω της παραπομπής του όλου θέματος στην Ολομέλεια, εκείνη τελικά θα έχει το τελικό λόγο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top