Το STAR στον κρατήρα της βόμβας στο Κορδελιό-Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση εκκένωσης

ΔΕΙΤΕ το βίντεο

Με αυτοκινητοπομπή, η βόμβα-απομεινάρι του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μήκους ενός μέτρου και βάρους 250 κιλών, που περιείχε 153 κιλά εκρηκτικής ύλης, μεταφέρθηκε στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Κορδελιό, προκειμένου να γίνει η ελεγχόμενη έκρηξη.

Η βόμβα βρέθηκε στον εξωτερικό χώρο, βενζινάδικου του Κορδελιού. Σε βάθος πέντε μέτρων. Η διαδικασία απενεργοποίησής της, ξεκίνησε στις 11 το πρωΐ, με μια ώρα καθυστέρηση.

Η ειδική στρατιωτική ομάδα 112 ναρκαλιευτών προχώρησε σε ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή.  Στη συνέχεια τα μέλη της κατέβηκαν στο σκάμμα, όπου βρισκόταν η βόμβα, και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση.

Η μεγαλύτερη εκκένωση πληθυσμού εν καιρώ ειρήνης στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 7 το πρωί, σε ακτίνα 1900 μέτρων από το βενζινάδικο, και περιφρουρήθηκε από χίλιους αστυνομικούς, οι οποίοι ενημέρωναν όλους τους κατοίκους σπίτι-σπίτι, για να αναχωρήσουν.

Η περιοχή αποκλείστηκε με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων. Από το πρωΐ, δεκάδες λεωφορεία και πούλμαν περίμεναν να μεταφέρουν τον κόσμο. Αν και αρκετοί προτίμησαν δικό τους μέσο.

Μάλιστα εκκενώθηκε και το κέντρο διαμονής προσφύγων, στην πρώην Softex.

Ανάμεσα στους 72 χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, υπήρξαν πάντως αρκετοί που δεν δέχθηκαν να απομακρυνθούν, και παρέμειναν στα σπίτια τους, με δική τους ευθύνη.

Μάλιστα κάποιοι βγήκαν στα μπαλκόνια να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Ανάμεσά τους κι ένα λυκόσκυλο που άφησαν στο διαμέρισμα τα αφεντικά του. Αν και οι αστυνομικοί τους ενημέρωσαν ότι η αναχώρησή τους ήταν υποχρεωτική.

Άλλοι ωστόσο, βρήκαν ευκαιρία για μια κοντινή εκδρομή, να πάνε για καφέ, ή να επισκεφτούν συγγενείς και φίλους.

Οι δήμοι της περιοχής είχαν ορίσει συγκεκριμένους χώρους συγκέντρωσης των κατοίκων, για όσο χρόνο απαιτείτο. Σε  όλους μοιράστηκαν τρόφιμα. Ορισμένα μάλιστα τα ετοίμασαν εθελοντές.

Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε διάφορες δομές. Και σαράντα στο νοσοκομείο.

Από τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, άρχισε να επιστρέφει ο κόσμος στα σπίτια του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top