Νέα σημαντική μείωση του ανώτατου ορίου για τον ELA κατά 2,8 δισ. ευρώ

Στα 22 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο

Νέα σημαντική μείωση του ELA κατά 2,8 δις

Στα 22 δισ. ευρώ, έως και την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, διαμορφώνεται το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος που έκανε δεκτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 2,8 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Τι είναι ο ELA;
Όταν οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα, δίνουν δικά τους αξιόγραφα και δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στις περιπτώσεις που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνηθεί και την παροχή ρευστότητας κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των εγγυήσεων, η τράπεζα αναγκάζεται να καταφύγει στον μηχανισμό παροχής ρευστότητας τον ELA (Emergency Liquidity Assistance), ο οποίος είναι έκτακτος. Όταν μειώνεται το ανώτατο όριο του ELA, είναι καλό, για τις τράπεζες και για το σύστημα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top