Alpha Bank: Θα ξεπεράσει το 20% του ΑΕΠ ο τουρισμός το 2018

Tι αναφέρει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Έκθεση της Alpha Bank για τον τουρισμό και το ΑΕΠ

Την ολοένα και αυξανόμενη συμβολή του τουριστικού κλάδου στην πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, εξαίρει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Επικαλούμενη στοιχεία του World Travel & Tourism, η τράπεζα επισημαίνει ότι η συνολική συμβολή του τουρισμού υπερέβη το 18,6% το 2016, ενώ το 2017 αναμένεται να αυξηθεί στο 19,6%. Μάλιστα, το 2018, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί άνω του ψυχολογικού ορίου του 20%.

Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, θετικές επιπτώσεις καταγράφονται και στην απασχόληση, καθώς η άμεση συμβολή του κλάδου έχει ενισχυθεί από 8,5% το 2008 σε 11,5% το 2016.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος οι τουριστικές επενδύσεις ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ ή 15,7% των συνολικών επενδύσεων.

Η Alpha Bank κάνει ειδική αναφορά στην υψηλή φορολογική επιβάρυνση από τους έμμεσους και άμεσους φόρους, η οποία αποτελεί αντικίνητρο για τις επενδύσεις και συνιστά τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.

Εξάλλου, όπως σημειώνει, το σημαντικό όφελος σε όρους ανταγωνιστικότητας από την εσωτερική υποτίμηση των προηγούμενων ετών, αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.

Τέλος, ο τουρισμός -κατά την Alpha Bank- αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και η εισροή ταξιδιωτικού συναλλάγματος επιδρά θετικά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, συμβάλλοντας στη μείωση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών.

«Η σημασία του τουρισμού για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς το 2016 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψαν το 79,6% του εμπορικού ελλείμματος» καταλήγει, ενδεικτικά, η έρευνα της τράπεζας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ή ΑΕΠ) (αγγλ. Gross Domestic Product - GDP) είναι το σύνολο όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία σε διάστημα ενός έτους, εκφρασμένο σε χρηματικές μονάδες. Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που παρήχθησαν εντός μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους, ακόμα και αν μέρος αυτού παρήχθη από παραγωγικές μονάδες που ανήκουν σε κατοίκους του εξωτερικού.

Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν - Α.Ε.Π. (ή Gross National Product - GNP) είναι το Προϊόν ή Εισόδημα που αποκτούν οι πολίτες μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους. Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που αποκτούν οι πολίτες μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους. Διαφέρει από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά το ότι συμπεριλαμβάνει και το Εισόδημα που απέκτησαν οι πολίτες μιας χώρας, οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top