Το e-periousiologio ΕΡΧΕΤΑΙ! Θα δηλώνονται σχεδόν τα πάντα... μέχρι και τα άλογα

Το έργο προβλέπει την πλήρη και ακριβή καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου

Το e-periousiologio ΕΡΧΕΤΑΙ! Θα δηλώνονται σχεδόν τα πάντα... μέχρι και τα άλογα

Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, μιας και ακούγεται εδώ και χρόνια,  το e-periousiologio γίνεται επιτέλους πράξη, αφού εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τελικός δικαιούχος του έργου, θα το έχει στη διάθεσή της.

Το περιεχόμενο της απόφασης ένταξης του έργου του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο ΕΣΠΑ που ανοίγει και το δρόμο για την υπολοποίησή του είναι σαφέστατο ως προς το τι θα είναι αυτό: "Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της.

Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις, ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι. Στον φορολογούμενο παρέχεται πρόσβαση και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση περιουσιακών του στοιχείων. Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής. Θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή των επενδύσεων. Επιπλέον θα αποτελέσει εργαλείο για την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών."

Με απόφαση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το έργο «υλοποίηση πλήρους ηλεκτρονικού περιουσιολογίου – e-Periousiologio» εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ξεκινάει η δημιουργία του. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 482.668 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο e-periousiologio, κάθε Έλληνας θα καλείται να δηλώνει τη συνολική περιουσιακή του κατάσταση, δηλαδή σχεδόν τα πάντα.

Πώς θα χτιστεί

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να δηλώσουν σχεδόν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα. Έτσι θα πρέπει να δηλωθούν ακίνητα, οχήματα, μετρητά (δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί αν αυτό θα γίνει πάνω από ένα όριο), επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια και μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους (πρόκειται για άλογα που συμμετέχουν σε ιπποδρομίες), κινητά μεγάλης αξίας και άλλα.

Πώς θα λειτουργεί

Στο σύστημα θα έχουν πρόσβαση οι φορολογούμενοι (στην ηλεκτρονική τους μερίδα) καθώς  και ελεγκτικά στελέχη της φορολογικής διοίκησης.  Το σύστημα, θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή και άλλων φορέων ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην απόφαση:

- Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες (τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης) εισαγωγής περιουσιακών στοιχείων τα οποία μακροπρόθεσμα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

- Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογούμενων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας ύλης και

- Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

- Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενο από τον ίδιο ή από τους χρήστες της φορολογικής διοίκησης.

- Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

- Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης περιουσιακών στοιχείων τα οποία προκύπτουν μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

- Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top