Στο ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ οι φοροαπαλλαγές για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση

Γη και ύδωρ ζητούν οι δανειστές

​Ένα πικρό ποτήρι πρέπει να πιεί η κυβέρνηση και οι πολίτες προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση προβλέπει κατάργηση φοροαπαλλαγών προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2018.

Την κατάργηση των τεσσάρων τελευταίων φοροαπαλλαγών προβλέπει το σχέδιο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Στο απόσπασμα οδηγείται η έκπτωση φόρου για τα ιατρικά έξοδα, η έκπτωση φόρου 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους, η προνομιακή φορολόγηση του εισοδήματος των ναυτικών και το ψαλίδισμα του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Συνολικά από το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 180 εκατομμύρια.

Οι αντοχές όλων, εργαζομένων, επιχειρήσεων, μισθωτών και συνταξιούχων έχουν ήδη εξαντληθεί. Οποιοδήποτε νέο μέτρο που θα μειώσει εισοδήματα θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και την αγορά.

Από το προσχέδιο του κειμένου του νέου μνημονίου προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει ψηλά, δηλαδή στο 3,5% τουλάχιστον έως το 2020, δηλαδή για την περίοδο που θα καλύπτει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα πρέπει να ψηφιστεί μαζί με τα νομοσχέδια της δεύτερης αξιολόγησης. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα δεσμεύεται εγγράφως να επιβάλλει και άλλα μέτρα αν αυτό καταστεί αναγκαίο για να επιτευχθούν οι στόχοι. Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτεί μείωση του αφορολόγητου και νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία και εξαπάτηση των πολιτών αφού είναι έτοιμη να υπογράψει τα πάντα προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.

Τη Δευτέρα φθάνει στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση να τρέξει για το κλείσιμο της αξιολόγησης με αντάλλαγμα την προώθηση της επίλυσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι έφτασε η ώρα για να συζητηθεί.

«Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης και την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δεύτερη, πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις συζητήσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε στο Έθνος της Κυριακής.

Καυτό ζήτημα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είναι τα εργασιακά με τους θεσμούς να πιέζουν για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top