ΦΩΤΙΑ στις τσέπες μας! Το ΔΝΤ θέλει να ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ το αφορολόγητο

Ανοίγει η ατζέντα για πρόσθετες φορολογικές ανατροπές

ΦΩΤΙΑ στις τσέπες μας! Το ΔΝΤ θέλει να ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ το αφορολόγητο
Η ατζέντα για νέες φορολογικές ανατροπές και επιβαρύνσεις ανοίγει με την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των θεσμών.
Στο τραπέζι -μεταξύ άλλων- βρίσκονται η φορολογία εισοδήματος, ο ΦΠΑ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και οι ρυθμίσεις τόσο για το πλαστικό χρήμα όσο και για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, ώστε τα νομοσχέδια να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή και να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και δανειστές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο της φορολόγησης των «μαύρων» κεφαλαίων με συντελεστές 50% - 60% ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο που βρίσκεται κάθε υπόθεση, ενώ στις εξαγγελίες θα μείνει όπως όλα δείχνουν ο ειδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις.
Οι συζητήσεις θα γίνουν υπό την πίεση που ασκούν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2017 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Σε αυτή τη φάση, «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση είναι να διατηρηθεί το αφορολόγητο της κλίμακας στα σημερινά επίπεδα καθώς, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί ο τελευταίος νόμος με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους το οποίο συνδέεται με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.
Σύμφωνα με το Ταμείο, όμως, το αφορολόγητο όριο επιτρέπει πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος σε σύγκριση με το 8% της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις και για κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.
assets_LARGE_t_942_44784617.jpg
Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα
Η κυβέρνηση, η οποία αποφεύγει τη συζήτηση για νέο «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου ορίου, σχεδιάζει να συνδέσει τη χορήγησή του με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Από το 2017 και μετά, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες από το επόμενο έτος θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, μόνο εφόσον έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματός τους ως εξής:
- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
- 15% για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ
- 20% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ
- 30% για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω
Μάλιστα, όσοι καταφέρουν και έχουν πληρωμές δαπανών με πλαστικό χρήμα άνω του 80% του εισοδήματός τους θα κερδίζουν πρόσθετο αφορολόγητο. Αντίθετα όσοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε θα επιβάλλεται φόρος 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.
Δείτε ακόμη:
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top