Νέο ΚΑΨΟΝΙ στους εργαζόμενους! Σπαστό ωράριο και Part Τime ασφάλιση

Κάποιοι εργοδότες εκτός από το ότι παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα...δεν επιδεικνύουν ούτε τη στοιχειώδη κατανόηση

Το σπαστό ωράριο είναι το νέο καψόνι ορισμένων εργοδοτών στους εργαζόμενους. Αλυσίδες γνωστών πολυκαταστημάτων που βρίσκονται μακριά από το κέντρο της Αθήνας απαιτούν από τους υπαλλήλους να δουλεύουν 4 ώρες το πρωί και 4 το απόγευμα.

Εκτός από το ότι παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα κάποιοι εργοδότες δεν επιδεικνύουν ούτε τη στοιχειώδη κατανόηση. Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να μένουν στη δουλειά τους από το πρωί ως το βράδυ καθώς η επιχείρηση τους ζητά να δουλεύουν σπαστό ωράριο για μισθό 400 ευρώ!

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ιδιωτικών υπαλλήλων οι εργοδότες με αυτό τον τρόπο εκβιάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν ατύπως για περισσότερες από οκτώ ώρες.

«Κάποιος εργαζόμενος ο οποίος βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από το σπίτι του, εξαναγκάζεται να παραμένει στην εργασία με το σπαστό ωράριο το χρονικό διάστημα της διακοπής της εργασίας και ��αραμένει είτε στο πολυκατάστημα είτε στο σούπερ μάρκετ» εξηγεί ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος σαν απασχολούμενος μειωμένου ωραρίου, ώστε ο εργοδ��της να γλιτώνει τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και να είναι καλυμμένος σε περίπτωση ελέγχου.

Στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα αυτό το καθεστώς τείνει να γίνει ο κανόνας, ομολογούν παράγοντες της αγοράς. Τα στοιχεία άλλωστε αποτυπώνουν την έκρηξη της part time απασχόλησης!

Την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 51,5% έναντι 48,5% της πλήρους απασχόλησης.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2016 τα ποσοστά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης διευρύνθηκαν ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στο 53,4%. Αντίστοιχα τα ποσοστά της πλήρους απασχόλησης υποχώρησαν περαιτέρω στο 46,6%.

«Αυτή η εξέλιξη γίνεται περισσότερο ανησυχητική με τις προτάσεις των δανειστών οι οποίοι είτε θέλοντας να εφαρμόσουν το δανικό μοντέλο στην Ελλάδα είτε οποιοδήποτε άλλο μοντέλο στην ουσία προσπαθούν και αποβλέπουν να νομιμοποιήσουν την ευελιξία της απασχόλησης» επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου, Σάββας Ρομπόλης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top