Ομαδικές απολύσεις και κατώτατος μισθός: Το ΠΟΡΙΣΜΑ-ΦΩΤΙΑ της Επιτροπής Σοφών

Το μπαλάκι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των απολύσεων

​Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ύστερα από προηγούμενη διαβούλευση με ειδικούς, τάσσονται κατά πλειοψηφία οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πόρισμά τους για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυαναμενόμενο πόρισμα-πιλότο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, οι «Σοφοί» φέρονται να καταλήγουν ομοφώνως πως δεν χρειάζονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και κυρίως στα μείζονα θέματα της συλλογικής δράσης (απεργία - ανταπεργία), ενώ για τις ομαδικές απολύσεις παραπέμπουν στην επίμαχη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) που αναμένεται προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Ομόφωνα, μάλιστα, φέρονται να τάσσονται υπέρ της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων (κλαδικών-ομοιοεπαγγελματικών), ενώ κατά πλειοψηφία προκρίνουν και την επαναφορά της αρχής της «εύνοιας», που ορίζει πως υπερισχύει η ρύθμιση από την οποία παρέχεται η μεγαλύτερη προστασία του εργαζομένου.

Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που απαρτίζεται από καθηγητές εγνωσμένου κύρους, ξεκλειδώνει τη δύσκολη διαπραγμάτευση για την εργασιακή μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες καταλήγει σε 12 συστάσεις που ακουμπούν στους τρεις γνωστούς άξονες της διαπραγμάτευσης: ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις-κατώτατος μισθός και συνδικαλιστικός νόμος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι 8 από τις 12 συστάσεις αποτυπώνονται με ομόφωνη γνώμη των καθηγητών, ενώ οι υπόλοιπες με πλειοψηφία. Στο 60 και πλέον σελίδων πόρισμά της, η διεθνής των «Σοφών» αναλύει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές» για τα κρίσιμα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, προχωρά σε συστάσεις και εξειδικεύει τις θέσεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.

Τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα για τις ομαδικές απολύσεις

Τα όρια πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές καθορίζονται για κάθε ημερολογιακό μήνα ως εξής:

Κανένας περιορισμός για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 19 εργαζόμενους

Μέχρι 6 εργαζόμενους για επιχειρήσεις που απασχολούν α20 έως 150 εργαζόμενους

5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top