Πηγές ΥΠΟΙΚ: Προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας

"Να μάθει η αντιπολίτευση να διαβάζει τα στοιχεία του προϋπολογισμού"

​Για «οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας», κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, που δημοσιεύτηκαν και δείχνουν έλλειμμα 1.035 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.104 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Αύγουστο υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ - ύψους 738 εκατ ευρώ - η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι.

Σημειώνουν ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29.883 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 464 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Τονίζουν ότι «η οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χ��ρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού».

Εξηγούν ότι η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις. «Αν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί το ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων» τονίζουν.

«Συνιστούμε, λοιπόν, σε αντιπολίτευση και συνοδοιπόρους της να μάθουν να διαβάζουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού, γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα» καταλήγουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top