Αποκάλυψη Star: Πόρισμα-φωτιά για τα ύποπτα και τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας Αττικής

Το τρίγωνο εξυπηρέτησης και ο κεντρικός ρόλος του ΤΣΜΕΔΕ στο μοντέλο διοίκησης

Σε σύγκρουση με απρόβλεπτες εξελίξεις για την Τράπεζα Αττικής οδηγείται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με το ασφαλιστικό ταμείο ΤΣΜΕΔΕ, που είναι βασικός μέτοχος της Τράπεζας.

Το ΤΣΜΕΔΕ έκανε πίσω και δέχτηκε τον Θόδωρο Πανταλάκη για διευθύνοντα σύμβουλο αλλά θέλει να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας ο πρόεδρος του Ταμείου Κωνσταντίνος Μακέδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε με τελεσίγραφο ότι αν το ΤΣΜΕΔΕ δεν κάνει πίσω τότε θα οριστεί επίτροπος στην Τράπεζα που θα αναλάβει τον απόλυτο έλεγχό της, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με την αμαρτωλή Τράπεζα Κρήτης.

Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας ακύρωσε την προγραμματισμένη μετάβασή του στην Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να παρακολουθήσει από την Αθήνα τις εξελίξεις στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής για τον ορισμό νέας διοίκησης.

H Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε σήμερα το πόρισμά της στην εισαγγελία Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα αναφέρεται ότι το ποσοστό κόκκινων δανείων στην Τράπεζα ανέρχεται στο 60% όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες τράπεζες είναι 45% καθώς και ότι υπάρχει μεγάλη έκθεση της τράπεζας σε δανειοδοτήσεις σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις με πολλά δάνεια πλέον να έχουν κοκκινήσει. Στην έκθεση δεν αναφέρονται ονόματα και συγκεκριμένα δάνεια, τα οποία όμως θα δοθούν στην εισαγγελία εφόσον διατάξει έρευνα.

Η Τράπεζα Αττικής δεν μπήκε τώρα στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών. Όπως αποκαλύπτει το Star, η Διεύθυνση Παρακολούθησης Πιστώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος έχει στείλει από τον Ιούλιο του 2013 έγγραφο στην Τράπεζα Αττικής με την οποία εκφράζει έντονες επιφυλάξεις και προβληματισμό για τον μοντέλο διοίκησης της Τράπεζας. Ο προβληματισμός αφορά στην επίπτωση που έχει το μοντέλο διοίκησης και ειδικά η στενή σχέση του Ταμείου των Μηχανικών στη λήψη αποφάσεων στην Τράπεζα. Με άλλα λόγια στο πώς εγκρίνονται και δίνονται δάνεια και εγγυητικές.
H Τράπεζα Αττικής είναι αυτή που έδωσε εγγυητική επιστολή στον Ιωάννη Καλογρίτσα για τη συμμετοχή του στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες ενώ είναι και αυτή, πού όπως αποκάλυψε το Star έδωσε πρόσφατα στον Καλογρίτσα και δάνειο ύψους 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που τα δάνεια στις υπόλοιπες τράπεζες δίνονται με το σταγονόμετρο.
Η εγγυητική στον Καλογρίτσα και το τρίγωνο με το ΤΣΜΕΔΕ
Η Τράπεζα Αττικής είναι αυτή που έδωσε εγγυητική επιστολή στον Ιωάννη Καλογρίτσα για τη συμμετοχή του στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες ενώ είναι και αυτή, πού όπως αποκάλυψε το Star έδωσε πρόσφατα στον Καλογρίτσα και δάνειο ύψους 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που τα δάνεια στις υπόλοιπες τράπεζες δίνονται με το σταγονόμετρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star στις προβληματικές δανειοδοτήσεις της Τράπεζας Αττικής, περιλαμβάνονται και αυτές τουλάχιστον 2 επιχειρηματιών, οι οποίοι πήραν δάνεια εκατομμυρίω�� για να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Δηλαδή η τράπεζα τους έδωσε χρήματα για να αγοράσουν μετοχές της! Το οξύμωρο είναι πως τουλάχιστον ο ένας ήδη είχε σε καθυστέρηση άλλα δάνεια από την Αττικής και πως σε καθυστέρηση είναι και το δάνειο που πήρε για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής Α. Αντωνόπουλος είχε δηλώσει για τα δάνεια που έδινε η Τράπεζα, όταν ρωτήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και μέσων ενημέρωσης ότι «δεν ζητάμε πάντα εγγυήσεις».
Γνώστες εκ των έσω της Τράπεζας Αττικής χαρακτηρίζουν το μοντέλο διοίκησης της Τράπεζας ως ένα τρίγωνο εξυπηρέτησης μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στο οπ��ίο μετέχουν οι μηχανικοί και είναι αυτό που διοικεί ουσιαστικά το Ταμείο των Μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ. Το ΤΣΜΕΔΕ με από την πλευρά του ορίζει και τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Και είναι η Τράπεζα Αττικής που δίνει κατά κύριο λόγο δάνεια στον κατασκευαστικό κλάδο, τον κλάδο των μηχανικών. Που οδηγούν όλα αυτά; Σε πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος για προβληματικά δάνεια...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top