ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;Μας στραγγαλίζετε και μετά κλαίτε για την ανάπτυξη που ΔΕΝ έρχεται

Τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία και την μερική απασχόληση δεν τους προβληματίζουν στο Μαξίμου;

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;Μας στραγγαλίζετε και μετά κλαίτε για την ανάπτυξη που ΔΕΝ έρχεται

Οικονομική ανάκαμψη σε μια χώρα χειμαζόμενη από την κρίση δίχως ανάπτυξη δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει. Αυτό το ξέρουν ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές στα οικονομικά πανεπιστήμια, άρα δεν είναι δυνατόν να μην το ξέρει ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Την ώρα λοιπόν που το κράτος κλείνει δύο υγιείς επιχειρήσεις (star και alpha) για να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, τα ποσοστά της ανεργίας και η διόγκωση των ελαστικών μορφών εργασίας δεν αφήνουν περιθώρια για «πειραματισμούς», ούτε για…μαθητευόμενους μάγους! Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για το ψωμί περίπου 1.000 ανθρώπων (τόσοι είμαστε αθροιστικά στα δύο αυτά μέσα ενημέρωσης). Χωρίς να υπολογίζουμε τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τηλεοπτικές παραγωγές και σε κλάδους που σχετίζονται με την τηλεόραση. Αξίζει δε να σημειωθεί πως μόλις το 1/4 των εργαζομένων αυτών είναι δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι είναι διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί πολλών ειδικοτήτων. Μη ξεχνάμε και τις καθαρίστριες για τις οποίες κάποτε ο πρωθυπουργός σήκωνε…το κόκκινο γάντι!

Ζαλίζει το ποσοστό της ανεργίας
Είναι εντυπωσιακή η απόφαση της κυβέρνησης να «στραγγαλίσει» εν ζωή (με μαξιλάρι η με σακούλα…μικρή διαφορά έχει) δυο επιχειρήσεις που πληρώνουν κανονικά φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΕΝΦΙΑ, καταβάλλουν μισθούς εργαζομένων πάντα στην ώρα τους και που τελικά είναι σε όλα τους εντάξει. Η απόφαση αυτή μάλιστα έρχεται την ώρα που το επίσημο ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας κινείται στο 23,4% για τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ελαφρώς μειωμένο βέβαια σε σχέση με τον Μάιο του 2016 που ήταν στο 23,6% (κάποιοι πανηγυρίζουν για αυτό) αλλά το νούμερο παραμένει εφιαλτικό!
Αυτό δεν προβληματίζει την κυβέρνηση; Ούτε το γεγονός πως απολύονται σωρηδόν εργαζόμενοι στις ηλικίες 55-64 ετών για να προσληφθούν άλλοι με χαμηλότερες αμοιβές;

Παγιώνεται και η μερική απασχόληση στη χώρας μας

Την ίδια ώρα, τραγικά είναι τα στοιχεία για την μερική απασχόληση καθώς και για την εκ περιτροπής εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Ιούλιο το 45,84% των εργαζομένων έχουν πλήρη απασχόληση. Το 38,7% εργάζεται με μερική απασχόληση ενώ έχουν γιγαντωθεί και οι ελαστικές μορφές εργασίας, δηλαδή η εκ περιτροπής εργασία στο 15,29%.

οικ.jpg
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν μόνο δύο ή και μόνο μία ημέρα την εβδομάδα σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα ενώ πολλοί εργοδότες δε διστάζουν να προσφέρουν και αμοιβή σε είδος (τρόφιμα ή ό,τι άλλο).

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν κλείνουν υγιείς επιχειρήσεις δίχως κανείς να σκεφτεί τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι;

Δεν κόβει εισιτήρια το αφήγημα του ΑΛΤΕΡ και της Ελευθεροτυπίας
Πολλοί θα σπεύσουν να μας απαντήσουν για τα δάκρυα που χύνουν τώρα οι εργαζόμενοι, τώρα που έπιασε φωτιά το σπίτι τους, ενώ δεν έκαναν τίποτα όταν φλεγόταν το σπίτι του γείτονα, δηλαδή το ΑΛΤΕΡ ή Ελευθεροτυπία.

Γνωστό το αφήγημα για τα κροκοδείλια δάκρυα…το επικαλέστηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην 81η ΔΕΘ για να αντιμετωπίσει τις δημοσιογράφους που τον στρίμωξαν (τη δική μας Ειρήνη Σαββοπούλου από το star και την Ευαγγγελία Τσικρίκα από τον alpha).

Καλή η προσπάθεια αλλά δεν κόβει πια εισιτήρια το εργάκι, χιλιοπαιγμένο και πλέον βαρετό. Γιατί η αλήθεια είναι πως επιχειρήσεις όπως το ΑΛΤΕΡ και η Ελευθεροτυπία έκλεισαν γιατί «λύγισαν» και δεν άντεξαν στο περιβάλλον της κρίσης. Όπως τόσες και τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

Δεν έκλεισαν γιατί ήταν υγιείς και γιατί μια μέρα ήρθε το κράτος και τους είπε «έχεις 90 μέρες για να πεθάνεις»…

Της Ισμήνης Λέντζου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top