Πάνω από 800 εκ. ευρώ μετρητά επέστρεψαν στις τράπεζες τον περασμένο μήνα!

Διαβάστε γιατί τα έβγαλαν από το… στρώμα αρκετοί πολίτες

Από τις 22 Ιουλίου που το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη μερική χαλάρωση των capital controls, επέστρεψαν στις τράπεζες περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ μετρητά!

Το μέτρο που, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οδήγησε πολλούς να βγάλουν τα μετρητά από το στρώμα και να τα καταθέσουν στην τράπεζα είναι ότι πλέον μπορούν να τα “ξανασηκώσουν”. Δηλαδή ο πολίτης που μετά τις 22 Ιουλίου κατέθεσε 2.000 ευρώ μπορεί να σηκώσει σε μετρητά όλο το ποσό.

Το «νέο χρήμα» αναγνωρίζεται αυτόματα, καθώς τα μηχανογραφικά των τραπεζών «διαβάζουν» τις συναλλαγές και είναι σε θέση να «γνωρίζουν» πότε έγινε η κατάθεση.

Ειδικότερα, για το «νέο χρήμα» είχε αποφασιστεί ότι επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία μετά τις 22/07/2016 κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά. Ενώ για το όριο των αναλήψεων από τα ΑΤΜ ή τα γκισέ των τραπεζών για το «παλαιό χρήμα» ορίστηκε ότι παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των 840 ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

Tο γεγονός της «επανεισαγωγής» άνω των 800 εκατ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα -στοιχεία που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το προσεχές διάστημα και από την Τράπεζα της Ελλάδος- αποτελεί «τονωτική ένεση», η οποία εκτιμάται, σε συνδυασμό με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, ότι θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά λειτουργεί, εξάλλου, και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες (προμηθευτές, ΦΠΑ κ.ά.).

Όπως ανέφεραν οικονομικοί παράγοντες στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, ένα μέρος της, ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ αφορά στην αποπληρωμ�� ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και αναμένεται να εκταμιευθεί ανεξάρτητα από την υλοποίηση των 15 ορόσημων-ουρά της πρώτης αξιολόγησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top