Νέο Ε9 για τα αγροτεμάχια από τον Ιανουάριο του 2017 για τον ΕΝΦΙΑ

Θα πρέπει να υποβάλουν και νέα δήλωση

​Στις αρχές του νέου έτους θα κληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν πρόσθετα στοιχεία για τα αγροτεμάχια που κατέχουν.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το 2017 τα αγροτεμάχια θα συνυπολογισθούν κανονικά στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο έντυπο περιουσιακής κατάστασης Ε9.

Αμέσως μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν νέα στοιχεία στο έντυπο Ε9 προκειμένου η ΓΓΔΕ να καταφέρει να υπολογίσει το φόρο.

Αν φέτος ο φόρος που θα καταβληθεί θα είναι υψηλότερος από τότε που εφαρμόστηκε ο ΕΝΦΙΑ, το 2017 θα είναι ακόμα σκληρότερος, καθώς ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα προσεγγίσει τα 4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι πιστωτές της χώρας αντέδρασαν έντονα στην κίνηση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό φόρο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ο φόρος να εφαρμοσθεί πλήρως το 2017, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή του το 2016 θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και θα έθετε σε κίνδυνο τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι από τους ιδιοκτήτες θα ζητηθεί να δηλώσουν εάν το αγροτεμάχιο είναι οικοδομήσιμο και διάφορα άλλα στοιχεία με τα οποία θα τεκμηριώνεται η αξία τους. Συνολικά θα προστεθούν τρεις με τέσσερις στήλες, ενώ οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων πρέπει να κάνουν και διορθώσεις στα στοιχεία που έχουν ήδη δηλώσει.

Στο μεταξύ οι πιστωτές έχουν ζητήσει ενημέρωση για την πορεία της επιτροπής που ασχολείται με τις αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μελών της επιτροπής έχουν διατυπωθεί διαφωνίες που αφορούν στον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και οι υφιστάμενες αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Το νέο σύστημα θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Δηλαδή κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται ο προβληματισμός μελών της επιτροπής, καθώς καταγράφονται διαφωνίες ως προς τη βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιούν για την άντληση των στοιχείων των ακινήτων.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι και το 2017 τα ακίνητα θα συνεχίσουν να φορολογούνται με πλασματικές αξίες, δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες κατά 30% μεσοσταθμικά σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top