Το ΔΝΤ αδειάζει τα «παιδιά» του! «Κάναμε πολλά λάθη στο ελληνικό ζήτημα»

"H Ελλάδα σώθηκε" απαντούν οι Βρυξέλλες - Πρώτη ανάρτηση: 28/07/2016 20:17

Το ΔΝΤ αδειάζει τα «παιδιά» του! «Κάναμε πολλά λάθη στο ελληνικό ζήτημα»

​Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αδειάζει με ειδική έκθεση του, τα ίδια του τα στελέχη που χειρίστηκαν την ελληνική κρίση στα πρώτα χρόνια της, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για «μεγάλα λάθη».

Η καμπάνα "χτυπάει" κυρίως για τον τότε επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν και τον σημερινό επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν που γνωρίζουμε από τη θητεία του στην τρόικα.

Στην έκθεση τονίζεται ότι το Ταμείο έκανε λάθος να δανείσει την Ελλάδα το 2010, χωρίς να έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την οποία δεν ήθελε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κάποιες χώρες, εννοώντας προφανώς την Γερμανία.

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη ότι υποτιμήθηκε η ύφεση, στην οποία θα βυθιζόταν η ελληνική οικονομία, καθώς και η εκτίναξη της ανεργίας.

Τα κυριότερα λάθη, εκτός από την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ήταν ότι το μνημόνιο ήταν υπερβολικά εμπροσθοβαρές, οι επιπτώσεις των μέτρων στην οικονομία- ο περίφημος δηλαδή πολλαπλασιαστής- ήταν τελικά μεγαλύτερες και υπερτιμήθηκε η ικανότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις.

​Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Κοινοτικές πηγές παραδέχονται ότι «η κατάσταση σωζόταν από την αρχή! Αν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής άκουγε τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη και έπαιρνε μέτρα από το 2008, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει ποτέ σε έλλειμμα 15,7%. Παρομοίως, αν ο πρώην υπουργός Γ.Παπαθανασίου έπαιρνε και αυτός μέτρα, όταν του το ζήταγε ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χ.Αλμούνια. Αντί για αυτό όμως, κινήσανε πρόωρες εκλογές».

Πηγές των Βρυξελλών λένε ότι «ακόμη και αν Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε καταλάβει το πρόβλημα νωρίς και πάλι -με μέτρα- το ζήτημα σωζόταν».

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλ��ες Θάνος Αθανασίου, οι Βρυξέλλες επιμένουν πως «έτσι και αλλιώς η Ελλάδα σώθηκε. Σήμερα έχει το φθηνότερο χρέος -σε κόστος εξυπηρέτησης -και κανένας δεν της ζητάει να το πληρώσει πριν την καθορισμένη ημερομηνία».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top